logo

Trinásty plat dostáva pätina zamestnancov

6.12.2012

Koncoročné odmeny v podobe 13. platov v tomto roku deklaruje približne každý piaty zamestnanec.

Priemerná suma vyplatená formou 13. platu je podľa prieskumu Platy.sk 746 eur v hrubom.Ľudí, ktorí na konci roka dostanú odmenu je viac. Rovnako vyššia je aj suma, ktorú firmy vyplatia formou nenárokovateľnej finančnej odmeny. V priemere na konci roka dostanú ľudia ako odmeny 995 eur.


Zdroj: Platy.sk  

* Kým 13. platy sú nárokovateľnou zložkou mzdy a zamestnanec ich má potvrdené aj v pracovnej zmluve, odmeny vyplácajú zamestnávatelia na základe dobrovoľnosti podľa hospodárskych výsledkov firmy a individuálnych výsledkov zamestnanca.

„Oproti minulému roku, výška bonusu formou trinásteho platu mierne stúpla, no podiel ľudí, ktorí ju dostanú, je o 2 percentuálne body nižší," povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

„Podiel zamestnancov s 13. platom je oproti minulému roku nižší, čo naznačuje, že zamestnávatelia sa neradi zaväzujú k vyplácaniu finančných bonusov," povedal Miroslav Dravecký.

Tabuľka: Vývoj 13. platov a odmien od roku 2008


Zdroj: Platy.sk

Podiel zamestnancov, ktorí dostávajú na konci roka odmeny od roku 2008 klesá. Vyplácanie 13. platu pokleslo o takmer polovicu, odmeny v súčasnosti dostáva o 10 percentuálnych bodov menej ľudí ako pred štyrmi rokmi.

Čím väčšia spoločnosť, tým väčšia šanca na odmenu

Podľa prieskumu Platy.sk finančné benefity poskytujú vo väčšej miere veľké spoločnosti a spoločnosti so zahraničným kapitálom.


Zdroj: Platy.sk

Najvyššiu sumu 13. platov majú manažéri, najnižšiu ľudia v textilnom priemysle

Najväčšiu šancu, že na konci roka dostane človek k výplate aj 13. plat, majú zamestnanci, ak pracujú na pozíciách v kategórii technika, rozvoj, chemický priemysel alebo manažment kvality. Pri týchto kategóriách dostáva vyplatený 13. plat približne každý tretí zamestnanec.  Naopak, najnižšiu šancu na plat navyše majú ľudia v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle, cestovnom ruchu a školstve, kde v pracovnej zmluve zakotvené trináste platy nemá ani desatina ľudí.


Zdroj: Platy.sk

Najštedrejšie, čo sa sumy vyplateného trinásteho platu týka, sú firmy k vrcholovým manažérom, ktorých priemerné 13. platy sú 2363 eur.


Zdroj: Platy.sk


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat