logo

Na koho bude mať zvýšenie minimálnej mzdy dopad?

3.10.2013

Vláda schválila minimálnu mzdu vo výške 352€. Zvýšenie sa najviac týka zamestnávateľov v obchode a stavebnom priemysle.

Zvýšenie minimálnej mzdy zo súčasných 337,70 € na 352 € sa možno nezdá vysoké, ale vzhľadom na to, akú (nízku) pridanú hodnotu daní zamestnanci prinášajú firmám, ide predsa o náklad, ktorý spoločnosti pocitia. Treba si taktiež uvedomiť, že ak sa rozprávame o minimálnej mzde na úrovni 352€, týka sa to nie len tých, ktorých zárobky dosahujú túto hodnotu. Kvôli paragrafu 120 Zákonníka práce sa toto nariadenie Vlády týka aj kvalifikovaných zamestnancov. Zákonník práce totiž určuje minimálne mzdové koeficienty pre príslučný stupeň náročnosti pracovných miest.


Čo to znamená? Pracovné miesta, s charakterom pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných pokynov a postupov, su zaradené do prvého stupňa a prináleží im minimálny plat 352€. Naopak, práca, kde sa využaduje tvorivé riešenie úloh neobvyklým spôsobom s nešpecifikovanými výstupmi s vysokou mierou zodpovednosti za škody s najširšími spoločenskými dôsledkami a podobne patria do stupňa 6 s minimálnym platom 704€. Ide o minimálnu mzdu pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín. To všetko bez ohľadu na región, odvetvie alebo ďalšie faktory, ktoré ovpolyvňujú ekonomickú silu podniku. Presné definície stupňov náročnosti práce nájdete v prílohe č. 1 Zákonníka práce.

Koľkých ľudí sa dotkne zvýšenie minimálnej mzdy?

V prieskume platov Platy.sk zaraďujeme pracovné miesta do siedmych rôznych úrovní od pomocných prác až po top manažérov. Pozreli sme sa na to, aký podiel respondentov prieskumu Platy.sk zarába 360 € a menej. Nie je ich veľa, len 2%. Akonáhle ale budeme rešpektovať stupne náročnosti práce, ide o väčšie čísla. Z analýzy vyplýva, že 14% zamestnancov, ktorí pracujú na pozíciách zaradených do kategórie pomocní zamestnanci, zarába menej ako 360€. Ide väčšinou o pomocné práce vo výrobe, práca vrátnika, či nekvalifikované práce v zdravotníctve.


Zdroj: Platy.sk

V analýze sme ďalej predpokladali, že všetci, ktorí pracujú ma pozíciách vo vrcholovom manažmente, patria do šiesteho stupňa náročnoosti práce. V tom prípade sa zvýšenie minimálnej mzdy na 352€ dotkne 2% zamestnancov, keďže tí budú musiť po novom zarábať aspoň 704€.

Vývoj minimálnej mzdy u nás a v zahraničí

Boj o zvýšenie minimálnej mzdy prebiehal aj v minulosti a nie len na Slovensku. Najrýchlejšie rástla minimálna mzda u nás v rokoch 2006-2009. Po tom, ako sa prejavila ekonomická a neskôr aj dlhová kríza už nedochádzalo k vysokým rastom minimálnej mzdy. No niektoré krajiny, napríklad Česká republika, ju nezvyšovali vôbec. Ak prepočítame ich minimálnu mzdu na eurá, tak im dokonca medzi rokmi 2011 a 2012 klesla. Vyský rast minimálnej mzdy je zaznamenaný v Maďarsku, kde je ale taktiež výrazný vplyv zlepšujúceho sa kurzu forintu voči euru. nasledujúci graf ukazuje vývoj minimálnej mzdy v okolitých krajinách po prepočítaní na EURá.


Zdroj: Google.com, data Eurostat

Ak chcete vedieť, ako sa vyvájala minimálna mzda v iných krajinách EU, prehľadný graf zistite si to tu.


Porovnať plat 



pošli na vybrali.sme.sk





Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat