logo

Učitelia sú odmeňovaní ako opatrovateľky detí

10.12.2015

Učitelia základných škôl s vysokoškolským vzdelaním zarobia za hodinu zhruba rovnako ako opatrovateľky detí a babysitterky. Učiteľov nedostatok financií často núti k tomu, aby si privyrábali doučovaním.

Vo štvrtok 10. decembra 2015 plánujú učitelia ďalšiu protestnú akciu s názvom „Babysitting day" s podtitulom- Aká pláca, taká práca. „Cieľom akcie je poukázať na to, že mzda učiteľa je na úrovni babysitterky, a tiež na to, ako vláda investuje do vzdelávania detí. Výsledky žiakov klesajú a nízke sú aj platy učiteľov. To sa, samozrejme, odzrkadľuje na celkovej kvalite vzdelávania. Do plánovanej akcie sa plánuje zapojiť zhruba 200 škôl," uviedol Vladimír Crmoman, viceprezident Slovenskej komory učiteľov, líder Iniciatívy bratislavských učiteľov. V praxi bude táto akcia vyzerať tak, že učitelia sa na hodinách budú s deťmi viac hrať ako učiť. 

Prostredníctvom platového portálu Platy.sk a najväčšieho portálu Domelia.sk, ktorý sprostredkúva ponuky práce v domácnosti, sme sa pozreli na to, čo hovoria čísla.  

Opatrovateľky detí zarobia toľko, ako učitelia základných škôl

Platy kvalifikovaných zamestnancov v oblasti školstva sú výrazne pod priemerom platu zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním. Podľa portálu Platy.sk, kde učitelia základných škôl uvádzajú hrubý mesačný plat 762 eur, tvorí priemerná hodinová mzda len 4,76 eur. Pričom opatrovateľky detí, ktoré si prostredníctvom portálu Domelia.sk hľadajú prácu, si za hodinu vypýtajú od 4 eur. Mzda opatrovateliek detí a babysitteriek je však flexibilná, často sa pohybuje v rozmedzí od 2 eur do 10 eur za hodinu. To znamená, že mesačne by mohli zarobiť viac ako učitelia základných škôl s vysokoškolským vzdelaním.

Keby učiteľ základnej školy namiesto učenia mesiac doučoval, zarobil by zhruba 1 232 eur

Neľahká finančná situácia učiteľov často vedie k tomu, že si po práci zarábajú aj doučovaním. Na Domelia.sk si učitelia za doučovanie 1 hodiny pýtajú v priemere 7,70 eur na hodinu. Ak by štát platil učiteľom toľko, aká je ich trhová hodnota, ich príjem by mal byť na úrovni 1 232 eur mesačne. To je aj suma na úrovni 1,2 násobku platu priemerného zamestnanca s vysokoškolským vzdelaním, čo je aj požiadavkou na zvýšenie platu učiteľov.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat