logo

Rozdiel medzi platmi mužov a žien je 21%

8.3.2013

Ženy pracujú na horšie platených pozíciách. Aj na rovnakých pozíciách však zarobí žena o 7 percent menej ako muž. Vyplýva to z informácií online prieskumu Platy.sk

V roku 2012 si výšku svojho platu v online platovom prieskume Platy.sk porovnalo s ostatnými zamestnancami na pozícii vodiča takmer deväťsto mužov. Necelých šesťsto zamestnankýň si porovnalo svoj plat s kolegyňami na pozícii sekretárka v administratíve. Žiadna zo žien, ktoré sa zapojili do prieskumu Platy.sk nevyplnila, že by pracovala na pozícii vodič, vodič kamiónu alebo systémový administrátor v informačných technológiách. Na druhej strane za minulý rok žiaden z mužov, ktorí si porovnali svoj plat v online prieskume, do ktorého sa ročne zapojí viac ako sto tisíc ľudí a porovnáva si platy na viac ako 500 pozíciách, neuviedol, že pracuje na pozícii sekretárka, farmaceutický laborant či učiteľ materskej školy.

Ženy na Slovensku vlani zarábali o 21% menej ako muži. Rozdiel medzi platmi mužov a žien je okrem iného spôsobený aj výberom pozícií, na ktorých ľudia pracujú. Muži majú často väčšie zastúpenie na pozíciách, kde sú priemerné platy vyššie, čo zvyšuje rozdiel v zárobkoch.

Platové rozdiely medzi pohlaviami, aj keď menšie, však pretrvávajú aj pri porovnaní platov na tých istých pozíciách. V roku 2012 na rovnakej pozícii zarobila v priemere žena o 7% menej ako muž.


Zdroj: Platy.sk

O viac ako pätinu zarobia muži ako ženy už hneď pri nástupe na pracovný trh v 17 až 24 rokoch. S pribúdajúcim vekom sa rozdiely medzi ohodnotením mužov a žien zväčšujú a najväčší rozdiel medzi zárobkami je vo veku od 35 do 44 rokov.


Zdroj: Platy.sk

Najvýraznejší rozdiel medzi platom mužov a žien je na pozíciách prevádzkový manažér (-27%), kuchár (-25%) a privátny bankár (-20%). Podstatne menej ako muži zarábajú ženy aj na pracovných pozíciách hlavný účtovník, montážny a databázový analytik.


Zdroj: Platy.sk


Porovnať plat 



pošli na vybrali.sme.sk





Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat