logo

Ako zvýšite šance na úspešné zamestnanie sa po škole?

23.8.2018

cover image

Skončili ste štúdium a nedarí sa vám zohnať si prácu presne podľa vašich predstáv? Zíva váš životopis prázdnotou a okrem úspešného absolvovania záverečných skúšok sa nemáte čím pochváliť pred potenciálnymi zamestnávateľmi? Prečítajte si tipy na to, ako získať prax a zaistiť si tak konkurenčnú výhodu v mori absolventov.


Internetom koluje veľmi populárny vtip, ktorý hovorí o tom, ako mnohí zamestnávatelia vyžadujú 10 rokov praxe od 20-ročných absolventov. Aj keď ide o prehnané tvrdenie, je často pravdou, že mladí ľudia s reálnou praxou majú u zamestnávateľov väčší úspech ako tí, ktorí počas štúdia nenaberali pracovné návyky.

Ak ste po škole už nejaký ten mesiac a stále sa vám nedarí pohnúť sa z Úradu práce, existuje niekoľko spôsobov, ako získať prax do životopisu a zvýšiť svoju hodnotu na trhu práce.


Absolventská prax

Ak máte do 26 rokov, ste menej ako dva roky po strednej alebo vysokej škole a už ste viac ako mesiac prihlásení na Úrade práce, je absolventská prax presne pre vás. Je súčasťou národných programov na podporu zamestnanosti na Slovensku a pre absolventov, ktorí si nedokážu nájsť ihneď po škole zamestnanie, predstavuje pomerne jednoduchý spôsob, ako zmysluplne využiť svoj voľný čas.

Absolventská prax trvá minimálne tri a maximálne šesť mesiacov, pričom za jeden mesiac odrobíte najviac 80 hodín (20 hodín týždenne). Skrátený štvorhodinový úväzok vám tak poskytne dostatok času na to popri praxi absolvovať napríklad pracovné pohovory.

Aké sú pravidlá absolventskej praxe?

Absolventskú prax za vás vybaví Úrad práce, ktorý uzatvára zmluvu so zamestnávateľom. Prakticky tak nie ste zamestnancom a takisto nedostávate plat. Od štátu získate príspevok vo výške 65 % životného minima (v roku 2018 je to 133,30 eur) a zamestnávateľ má zas k dispozícii človeka, ktorému môže zadávať úlohy a ktorý preňho nepredstavuje žiadny finančný náklad.

Firmu, kde prax absolvujete, si môžete vybrať a dohodnúť sa s ňou, ale takisto vám ju Úrad práce môže určiť. V takom prípade ju nemôžete odmietnuť – samozrejme, iba ak ide o prax, ktorá súvisí s vaším vzdelaním. Po dvoch mesiacoch máte nárok na 10 dní voľna, no za každý neodpracovaný deň sa už tak malý príspevok ešte zmenší.

Prečo sa to oplatí?

Ak máte pocit, že váš životopis po skončení školy zíva prázdnotou, môže byť absolventská prax vhodným spôsobom, ako nadobudnúť pracovné návyky a najmä reálne skúsenosti z praxe. Navyše, ak sa osvedčíte, vždy je šanca, že si vás zamestnávateľ „nechá“ aj na trvalý pracovný pomer. Nech už to zoberiete z akéhokoľvek konca, môže to byť pre vás len plus.



Kurzy a školenia

Absolvovaním špeciaizovaného kurzu získate nové vedomosti, naučíte sa alebo si prehĺbite vybranú zručnosť a zároveň získate zaujímavú položku do životopisu. Navyše, vďaka Úradu práce a programu RE-PAS môžete mať toto všetko zadarmo. Ak si totiž v rámci RE-PASu vyberiete niektorý z mnohých akreditovaných kurzov a ste zaregistrovaní ako nezamestnaní na Úrade práce, ten vám ho celý po úspešnom absolvovaní preplatí.

Aké sú pravidlá preplatenia kurzov od Úradu práce?

Základnou podmienkou je evidencia na Úrade práce, vyplnenie žiadosti a poctivé absolvovanie celého kurzu. Zároveň však platí, že vám bude kurz preplatený jedine vtedy, ak budete na Úrade práce vedení ako nezamestnaní aj v čase jeho ukončenia. V prípade, že sa počas jeho trvania nastúpite do zamestnania, ÚPSVaR vám preplatí len tú časť kurzu, ktorú ste absolvovali do vyradenia z evidencie.

Kurzy s tým istým alebo podobným zameraním môžete cez Úrad práce absolvovať len každých 5 rokov.

Prečo sa to oplatí?

Cez Úrad práce si môžete dať preplatiť kurz s prakticky akýmkoľvek zameraním, pričom jeho hodnota môže byť aj niekoľko stoviek eur, ktoré nemusíte platiť zo svojho.



Stáže

Stáže sú kapitola sama o sebe a ponúkajú prakticky neobmedzené možnosti, ako sa realizovať nielen po absolvovaní školy, ale ešte aj počas štúdia. Nenechajte sa pritom odradiť mýtom, že stáže sú neplatené otrokárstvo. Mnoho firiem prácu absolventov či študentov odmeňuje väčšou či menšou mzdou a radi si takýmto spôsobom „vychovávajú“ svojich budúcich trvalých zamestnancov.

Okrem tuzemských stáži si však môžete hneď po škole zvoliť aj zahraničnú, s ktorou vám pomôžu viaceré organizácie či Európska únia, ktorá vám navyše na absolvovanie stáže poskytne aj grant.

Aké sú pravidlá stáží?

Pravidlá domácich či zahraničných stáží sa rôznia podľa toho, pre akú firmu chcete pracovať či s akou organizáciou sa rozhodnete spolupracovať. Oplatí sa ich preto vždy overiť priamo v inštitúcii alebo na webovej stránke. Častou podmienkou je nadväznosť stáže na študijný odbor alebo určitá časová hranica od ukončenia štúdia.

Prečo sa to oplatí?

Absolvovanie stáže vám pomôže premeniť teoretické vedomosti získané na škole na reálnu prax a zároveň získate množstvo kontaktov, ktoré vás môžu profesionálne naštartovať alebo posunúť ďalej. Ak sa rozhodnete pre stáž v zahraničí, zdokonalíte sa navyše aj v cudzom jazyku a rozšírite si obzory. Viacerí zamestnávatelia na Slovensku sa tiež na absolventov zahraničných stáží pozerajú ako na rozhľadených ľudí, ktorí majú cennú skúsenosť z medzinárodného prostredia.



Dobrovoľníctvo ako bonus

Aj dobrovoľnícke aktivity sa považujú za prax, nezabudnite ich preto pripísať do životopisu. Pri ich popise sa snažte byť konkrétni a sústreďte sa najmä na to, čo ste robili, čo sa vám podarilo a čo vám dobrovoľníctvo dalo. Dobrovoľníctvo môže dať vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi signál, že ste aktívni vo veciach, na ktorých vám záleží a že sa radi prikladáte ruku k dielu. 

Pred každým pracovným pohovorom si nezabudnite overiť, aký je priemerný plat na danej pozícii, aby vás nezaskočila otázka o odmene, ktorú si predstavujete za svoju prácu. Kliknite na platový dotazník na www.platy.sk a označte, že ste na danej pozícii ešte nepracovali. Viac tipov na úspešné absolvovanie prvého pohovoru nájdete aj na našom blogu. Držíme palce!




© Platy.sk

Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat