logo

Priemerný plat je o 70 eur vyšší ako medián

10.10.2013

Na Slovensku je priemerný mesačný plat 854 eur. Menej ako priemerný plat pritom na Slovensku zarába 59% ľudí.

Polovica zarábajúcich ľudí mesačne dostáva menej ako 784 eur. Stredný plat, takzvaný medián, z platov, ktoré uvádzajú respondenti v online prieskume Platy.sk, je teda o 70 eur nižší ako priemerný plat. 

Z údajov od takmer 72 tisíc respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu Platy.sk za posledný rok, vyplýva, že stredný plat na Slovensku je 784 eur. Medián na rozdiel od priemerného platu delí všetky platy na dve rovnaké polovice. Vyjadruje sumu tak, že polovica ľudí zarába menej a polovica viac ako tento plat.

Podľa prieskumu 25% ľudí zarába menej ako 603 eur a ďalších 25% zarába viac ako 1 042  eur.


Zdroj: Platy.sk

Najlepšie zarábajúci ľudia na Slovensku zarobia o 65% viac najhoršie zarábajúci ľudia. Plat desatiny najhoršie zarábajúcich ľudí na Slovensku je totiž nižší ako 483 eur mesačne a desať percent najlepšie zarábajúcich ľudí na Slovensku, mesačne dostane viac ako 1395 eur.

Ženy majú vyrovnanejšie platy ako muži

Rozdiel medzi najepšie a najhoršie zarábajúcimi mužmi je o niečo väčší pri mužoch ako pri ženách.

Muži na Slovensku zarábajú od 525 eur do 1539 eur mesačne, kým ženy od 442 eur do 1152 eur. Rozdiel medzi najhoršie zarábajúcou desatinou mužov a najlepšie zarábajúcimi mužmi je 67%, kým u žien je tento rozdiel len 62%.

Graf: Rozloženie platov mužov a žien


Zdroj: Platy.sk

Spomedzi pracovných oblastí, v ktorých ľudia pracujú, najväčší rozdiel medzi najlepšie zarábajúcimi a najhoršie zarábajúcimi je medzi ľuďmi, ktorí pracujú na typických pozíciách v legislatívnej oblasti. Rozdiel medzi desatinou najhoršie a desatinou najlepšie zarábajúcich ľudí je 70%.
Kým ľudia s najnižšími platmi mesačne zarobia 457 eur, najlepšie zarábajúci majú plat 1543 eur mesačne.

Výrazné platové rozdiely sú aj medzi ľuďmi, ktorí pracujú ako vrcholoví manažéri, v obchode alebo bezpečnosti a ochrane.

Naopak najvyrovnanejšie platy majú ľudia, ak pracujú v pomocných prácach, štátnej správe a samospráve, administratíve či školstve. Rozmedzie platov, v ktorom zarábajú jednotliví zamestnanci sa pohybuje okolo 40 až 50%.

Rozdiel medzi najhoršie zarábajúcimi pomocnými pracovníkmi je 345 eur oproti 613 eurám mesačne, ktoré zarobia najlepšie zarábajúci pomocní pracovníci.


Zdroj: Platy.sk



Zdroj: Platy.sk


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat