logo

Porovnali sme platy na Slovensku, v Česku a Maďarsku. Kvôli slabej korune u susedov zarobíme menej

16.4.2014

Priemerný plat na Slovensku je podľa online prieskumu Platy.sk 861eur.

Ľudia pracujúci v Česku zarobia podľa prieskumu za mesiac 22 979 českých korún. U našich južných susedov je priemerný plat 228 597 forintov. Po prepočítaní platov v troch krajinách aktuálnym kurzom, najvyššie platy sú momentálne na Slovensku.

Na Slovensku v súčasnosti zarobia ľudia o 3% viac ako v Českej republike. Priemerný plat v Česku po prepočítaní na eurá vychádza 838 eur a je teda o 23 eur nižší ako na Slovensku. Priemerný plat v Maďarsku je oproti slovenským platom nižší o 117 eur.

Tabuľka: Porovnanie priemerných hrubých platov 


*(CZK 27,432, HUF 307,21) Zdroj: Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu

Viac u susedov zarobia iba kvalifikovaní zamestnanci netechnického zamerania

Platy v Českej republike boli aj po prepočte na eurá dlhodobo vyššie ako platy na Slovensku. Situácia je rozdielna v súčasnosti po oslabení českej koruny.

Priemerný plat na Slovensku vychádza v súčasnosti rovnaký alebo vyšší ako v Českej republike pre všetky úrovne pracovných pozícií. Jedinou výnimkou sú ľudia pracujúci na pozíciách kvalifikovaných zamestnancov netechnického zamerania, teda napríklad ľudia pracujúci v zdravotníctve, marketingu, obchode a pod. Rozdiel medzi ich priemernými zárobkami však predstavuje iba minimálne 1 percento.

Cestovať za prácou do Maďarska sa oplatí málokomu. Platy v priemere sú v Maďarsku nižšie pre všetky úrovne pracovných pozícií a rozdiely v platoch po prepočítaní na eurá sú aj štvrtinové.

Tabuľka: Porovnanie priemerných platov na jednotlivých úrovniach pozícií


*(CZK 27,432, HUF 307,21) Zdroj: Platy.sk, Platy.czFizetesek.hu

Učitelia a úradníci zarobia v Česku stále viac

Na rozdiel od minulých rokov, na Slovensku sú platy po prepočítaní na euro vyššie ako v Česku vo väčšine pracovných kategórií. Výnimkou v nevýhodnej platovej situácii  sú naďalej ľudia, ktorí pracujú ako úradníci alebo zamestnanci v školách. Z komerčného sektora lepšie v Česku ako na Slovensku zarobia ľudia pracujúci v bankovníctve, poisťovníctve, HR, výrobe, službách, doprave a výrobe. Porovnateľné sú zárobky ľudí pracujúcich na pozíciách v manažmente kvality.
Ľudia v samospráve a na školách v Českej republike aj v súčasnej situácii zarobia viac ako ich kolegovia na Slovensku. Priemerný hrubý mesačný plat v českej samospráve je 797 eur mesačne, kým na Slovensku je to len 740 eur. V Česku zarobia viac aj ľudia, ak pracujú na základných, stredných alebo vysokých školách. Priemerný hrubý mesačný plat v školstve je v Česku 758 eur, na Slovensku len 707 eur.

Tabuľka: Kategórie pracovných pozícií, na ktorých aj v súčasnej situácii zarobia ľudia v Česku po prepočítaní na eurá viac


*(CZK 27,432) Zdroj: Platy.sk, Platy.cz  

Aj v Maďarsku, kde je v priemere plat nižší ako u nás o 14%, sa nájdu pozície, kde ľudia zarobia viac ako na Slovensku. Vyššie platy majú ľudia u našich južných susedov, ak pracujú na pozíciách v manažmente kvality, farmaceutickom priemysle, štátnej správe alebo vo výrobe.

Tabuľka: Kategórie pracovných pozícií, na ktorých zarobia ľudia v Maďarsku po prepočítaní na eurá viac


*(HUF 307,21) Zdroj: Platy.sk, Fizetesek.hu  



Porovnajte si plat s ostatnými


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat