logo

Nástupný plat bez praxe je 708 eur mesačne

11.9.2014

Priemerný mesačný plat podľa prieskumu Platy.sk, ktorý vychádza z viac ako 62000 respondentov, je na Slovensku 853 eur v hrubom. Ľudia, ktorí do práce iba nastupujú, v priemere zarobia mesačne 708 eur.

Prax a skúsenosti k lepšiemu platu pomôžu najmä ľuďom s vysokoškolským vzdelaním, a tým, ktorí pracujú ako informatici alebo právnici.

Nástupný plat človeka bez praxe stúpne vďaka odpracovaniu roka alebo dvoch o 11%. Ďalšie dva alebo tri roky praxe na jednej pozícii pomôžu človeku k platu vyššiemu o 14%. Ak človek bez praxe zarobí v priemere 708 eur, po roku alebo dvoch praxe je už priemerný plat na Slovensku 785 eur. Ľudia s 3 až 5 ročnou praxou zarobia v priemere 896 eur. Najvyššie zárobky majú ľudia po odpracovaní 6 až 10 rokov, kedy je priemerný plat na Slovensku 961 eur.

Graf: Vývoj platov podľa odpracovaných rokov a dosiahnutého vzdelania


Zdroj: Platy.sk

„Priemerný plat stúpa s praxou na pozícii v podstate každému pracujúcemu človeku, keby sme sa ale pozreli na skupiny ľudí podľa toho, aké majú ukončené vzdelanie, najvýraznejšie je tento fakt vidieť u ľudí s najvyšším vzdelaním," vysvetľuje projektový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.

Plat človeka s ukončeným stredoškolským vzdelaním bez maturity stúpne po 6 až 10 rokoch praxe iba o 14%, kým plat ľudí s ukončeným vysokoškolským vzdelaním II. stupňa je vyšší oproti nástupnému platu približne o polovicu.

Plat upratovačky pri nástupe? 396 eur

Najnižšie nástupné platy majú ľudia, ak pracujú na pozíciách upratovačka, opatrovateľ alebo sanitár, ktorých priemerné platy sú okolo štyristo eur mesačne. Naopak už pri nástupe na svoju pozíciu zarobia ľudia ako generálny riaditeľ takmer štyritisíc eur.

Tabuľka: Najnižšie priemerné platy na pozíciách s praxou nižšou ako 1 rok


Zdroj: Platy.sk

Tabuľka: Najvyššie priemerné platy na pozíciách s praxou nižšou ako 1 rok


Zdroj: Platy.sk

Najrýchlejšie stúpne plat montážnikom v stavebníctve

Vďaka praxi a pracovným skúsenostiam najviac už hneď zo začiatku kariéry rastie plat ľuďom, ak praxujú na pozícii montážnik v stavebníctve a technický manažér.


Zdroj: Platy.sk


Porovnajte si plat s ostatnými


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat