logo

Finančná poradkyňa zarobí o tretinu menej ako finančný poradca

Ženy zarábajú o 20% menej ako muži.

Platové rozdiely medzi mužmi a ženami sú na trhu práce od začiatku, ako ľudia vstupujú na pracovný trh. Rozdiely sa postupne zväčšujú a najvýraznejšie sú po tridsiatke. Rozdiely opäť klesajú po štyridsiatke.

Priemerný mesačný plat na Slovensku so všetkými odmenami je u muža podľa platového online prieskumu Platy.sk 988 eur. Ženy v priemere mesačne zarobia o dvesto eur menej.

Tabuľka: Porovnanie priemerného platu ženy a muža

Platy podľa pohlavia

Zdroj: Platy.sk

„Rozdiely medzi zárobkami mužov a žien sú ovplyvnené aj výberom pracovných pozícií. Keď sme porovnali rozdiel medzi platom muža a platom ženy vo všeobecnosti, ženy zarábali o pätinu menej. Keď sme porovnali len platy mužov a žien na rovnakých pozíciách, vyšlo nám, že rozdiel medzi ich zárobkami je 7%," povedal manažér projektu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najväčší rozdiel v platoch je vo veku od 35 do 44 rokov

Pri nástupe na pracovný trh, vo vekovej kategórii od 17 do 24 rokov je rozdiel medzi platom muža a ženy 14%. Počas piatich rokov na trhu sa rozdiel medzi ich zárobkami zväčší o päť percent a vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov dosahuje tento rozdiel svoj vrchol. Ženy zarobia vo veku od 35 do 44 rokov v priemere až o štvrtinu menej ako zarábajú v tom období muži. Po 45 roku sa platové rozdiely opäť zmenšujú a u ľudí nad 55 rokov je rozdiel medzi platom muža a ženy 15%.

Graf: Vývoj platových rozdielov medzi mužmi a ženami podľa veku

Platy mužov a žien podľa veku

Zdroj: Platy.sk

Rozdiely medzi zárobkom mužov a žien sú aj na rovnakých pozíciách

Rozdiel medzi platmi mužov a žien je spôsobený aj tým, na akých pozíciách častejšie pracujú muži a na akých pozíciách častejšie pracujú ženy. Aj na rovnakých pozíciách zarobia ženy menej ako muži v priemere o 7%.

Najvýraznejší rozdiel medzi platom mužov a žien je na pozíciách finančný poradca (-31%), kuchár (-26%) a konzultant v ekonomike (-24%). Podstatne menej ako muži zarábajú ženy aj na pracovných pozíciách databázový administrátor, prevádzkový manažér alebo vzťahový manažér pre firmy.

Tabuľka: Pozície, na ktorých muži zarábajú viac ako ženy

Pozície, na ktorých muži zarábajú viac ako ženy

Zdroj: Platy.sk

V Prešovskom kraji zarobia ženy v administratíve o 100 eur menej ako muži

Jednou z najrozšírenejších pracovných pozícií na portáli Profesia.sk je pozícia administratívny pracovník. V priemere muž na pozícii administratívneho pracovníka zarobí 715 eur mesačne. Žena na rovnakej pracovnej pozícii zarobí o 69 eur mesačne menej.

Rozdiely v zárobkoch medzi mužmi a ženami vidieť na tejto pozícii dokonca aj v prípade, ak porovnávame platy mužov a žien na rovnakej pozícii a v rovnakom regióne. Najvýraznejší rozdiel je v Prešovskom kraji, kde ženy zarobia v priemere mesačne menej až o 14%, čo pri tejto pozícii predstavuje necelých 100 eur.

Tabuľka: Porovnanie platov mužoz a žien na pozícii administratívny pracovník

Platy mužov a žien na pozícii administratívny pracovník podľa krajov

Zdroj: Platy.sk




Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat