logo

Absolventi chcú zarábať 826 eur, firmy im dajú o niečo viac

Absolventi vysokých škôl chcú v priemere zarábať 826 eur mesačne.

V skutočnosti im zamestnávatelia ponúkajú platy vo výške 837 eur, čo je o 11 eur viac ako si pýtajú. Najvyššie očakávania majú absolventi informatických, elektrotechnických a ekonomických smerov. Svoje platové očakávania oproti skutočnosti najviac preháňajú absolventi v Prešovskom a Nitrianskom kraji. 

Platové očakávania ľudí vychádzajú z toho, čo deklarujú vo svojich životopisoch na portáli Profesia.sk. V priemere absolventi po vyštudovaní vysokej školy očakávajú, že mesačne budú zarábať 826 eur. Skutočný plat absolventa po vysokej škole je pritom podľa online platového prieskumu Platy.sk v priemere 837 eur.

„Vo všeobecnosti platí, že platové očakávania ľudí sú v priemere nižšie, ako bývajú reálne platy. Absolventi očakávajú približne toľko, koľko budú zarábať. Podhodnocujú sa v očakávaných platoch minimálne," povedal Miroslav Dravecký, manažér pre platový prieskum Platy.sk v spoločnosti Profesia.

Tabuľka 1:  Porovnanie očakávaných a skutočných platov absolventov VŠ II. stupňa a ľudí s rovnakým vzdelaním a praxou


Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

„Mladí ľudia z generácie, ktorá nastupuje na trh práce, majú v povahe, že sa neboja vypýtať si za svoju prácu aj vyššiu odmenu, ako ľudia vo vyššom veku. Človek, ktorý je zaťažený hypotékou a musí živiť rodinu, si zároveň nemôže dovoliť zostať bez práce a preto ochotnejšie prijíma aj horšie platené zamestnanie," dodal Dravecký. 

Najlepšie chcú zarábať informatici

Na výške očakávaných platov absolventov vysokých škôl sa odráža, aký je dopyt na trhu práce po odbore, ktorý vyštudovali. Najvyššie platové očakávania majú absolventi, ktorí vyštudovali technické smery, najmä informatické. Za technikmi nasledujú absolventi, ktorí vyštudovali fakulty zamerané na manažment.

V priemere absolvent Fakulty informatiky a informačných technológií zo Slovenskej technickej univerzity očakáva, že bude zarábať 1348 eur mesačne.  Absolvent Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity plánuje po skončení školy zarábať 1125 eur mesačne pričom priemerný hrubý mesačný plat v informačných technológiách je 1427 eur.

Tabuľka 2: Priemerné očakávané platy absolventov jednotlivých fakúlt slovenských vysokých škôl


Zdroj: Profesia.sk

Prešovčania po vysokej škole sa preceňujú. Región ich nedokáže uspokojiť

Platy ťahajú nahor ľudia, ktorí po vysokej škole zostanú pracovať v hlavnom meste. Priemerný plat absolventa po vysokej škole je v Bratislavskom kraji 938 eur mesačne. Najnižšie platy majú ľudia po vysokej škole naopak v Prešovskom kraji, kde mesačne zarobia 668 eur.

„Suma, ktorú dokážu zarobiť v Prešovskom kraji absolventi s vysokou školou, zodpovedá približne slovenskému priemernému platu stredoškoláka s maturitou bez praxe," povedal Dravecký.

Tabuľka 3: Porovnanie priemerných očakávaných a reálnych platov absolventov


Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

Platové očakávania najviac preháňajú absolventi v Prešovskom a Nitrianskom kraji, kde očakávajú, že budú zarábať o 12% resp. o 8% viac ako im ponúkajú firmy. Najreálnejšie očakávania majú absolventi v Košickom a Žilinskom kraji. Naopak, absolventi v Bratislavskom kraji sa vo svojich platových očakávaniach mierne podceňujú.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat