logo

Zamestnanci s vysokými príjmami volia SaS, SMER-SD vyhráva u ľudí s príjmom pod 500 €

19.2.2016

S predvolebnými prieskumami sa roztrhlo vrece, no v ani jednom z nich sa neobjavila informácia, aké sú preferencie politických strán a hnutí podľa toho, koľko ľudia zarábajú. Uvedomujeme si, že tento prieskum nebol robený na reprezentatívnej vzorke už len preto, lebo voliť môžu aj dôchodcovia či živnostníci a nie len zamestnanci, ktorí boli dopytovaní. Cieľom ale bolo zistiť, ktoré strany sú preferované podľa toho, aký typ práce zamestnanci vykonávajú a koľko zarábajú.


Na stránke Platy.sk si ľudia porovnávajú svoj plat a od 4.2.2016 do 18.2.2016 zároveň odpovedali na otázku: Ak by sa konali voľby do Národnej rady SR tento víkend, ktorej strane alebo hnutiu by ste dali hlas? Zozbieraných bolo 3553 odpovedí, z ktorých 18,8% respondentov tvrdilo, že voliť nepôjde a 24% deklarovalo, že pôjdu voliť, ale ešte nevedia, komu dajú svoj hlas. Nasledujúce výsledky volebných preferencií sú vypočítané z 2018 odpovedí respondentov portálu Platy.sk.

Celkovým víťazom je SaS, SMER-SD až štvrtý

Jednoznačným víťazom volieb medzi respondentmi portálu Platy.sk by sa stala strana Sloboda a Solidarita so ziskom 23,4% hlasov rozhodnutých voličov. Druhá SIEŤ má podporu 14,2% voličov a tretie OĽaNO - NOVA 10,9% voličov. Do parlamentu by sa dostali ešte SMER-SD (10%), SME RODINA - Boris Kollár (9,8%), MOST-HÍD (7,7%), ĽS Naše Slovensko (6,7%) a SNS (5,4%).  Napríklad KDH v našom prieskume, ktorý obišiel dôchodcov, vôbec nebodovalo, získalo podporu len 2,5% respondentov.


Porovnanie volebných preferencií mužov a žien ukazuje, že podpora SaS je postavená predovšetkým na mužoch. Naopak, SMER-SD a SME RODINA - Boris Kollár majú silnú podporu u žien. Keby volili len muži, tak ĽS Naše Slovensko by bola piata najsilnejšia strana, čím by si táto strana polepšila o 2 miesta.



Vrcholoví manažéri nevolia SME RODINA

Rozdiely medzi preferenciami politických strán sme namerali aj podľa toho, aký typ práce zamestnanci vykonávajú.



SaS má maličkú podporu u pomocných zamestnancov, no výrazne ju podporujú kvalifikovaní zamestnanci technického zamerania. SIEŤ je obľúbená tak u pomocných zamestnancov ako aj nižších a stredných manažérov. SMER-SD vo veľkej miere podporujú pomocní zamestnanci a kvalifikovaní robotníci. ĽS Naše Slovensko výrazne bodovalo u kvalifikovaných robotníkov. KDH by sa v globále nedostalo nad 5%, no u vrcholových manažér presiahlo 11% podporu.

Vyrovnanú podporu naprieč Slovenskom má len SIEŤ a OĽaNO-NOVA

Aj náš prieskum potvrdil geografickú obľúbenosť jednotlivých strán. Vidieť, že SaS má veľkú podporu v Bratislavskom kraji, ĽS Naše Slovensko v Banskobystrickom kraji, SNS v Žilinskom kraji a KDH v Prešovskom kraji. Preferencie strán SIEŤ a OĽaNO-NOVA sú v rámci Slovenska veľmi vyrovnané. SMER-SD stráca predovšetkým v Bratislavskom kraji, MOST-HÍD má slabšiu podporu v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.



Pravica víťazí u dobre zarábajúcich

Na záver nás zaujímal pohľad na podporu strán podľa platu zamestnanca. Potvrdilo sa, že čím vyšší príjem, tým väčšia podpora strán, ktoré sa definujú ako pravicové. Výnimkou je tu len strana SME RODINA - Boris Kollár, ktorá nemá podporu u zamestnancov s vyššími príjmami.



Porovnanie podpory strán SMER-SD a SIEŤ ukazuje, akých odlišných voličov majú z pohľadu ich príjmov. Strana SMER-SD boduje predovšetkým u menej zarábajúcich, takmer vôbec ju nevolia zamestnanci s príjmom nad 1700€. Naopak, SIEŤ podporujú práve zamestnanci s vysokými zárobkami nad 1900€.



Porovnajte si plat s ostatnými



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat