logo

Za 10 rokov si porovnalo plat takmer 1,2 milióna ľudí, najviac sa o mzdy zaujímajú IT-čkári

29.11.2017

cover image

Od januára do polovice novembra si porovnalo svoju súčasnú mzdu so zamestnancami na rovnakej pozícii vyše 100-tisíc ľudí. Záujem Slovákov o porovnanie platu rástol aj v súvislosti so snahou vlády o povinné zverejňovanie platov v pracovných ponukách.

Mzdový portál Platy.sk oslavuje v súčasnosti už desať rokov od svojho vzniku. Za toto obdobie si prostredníctvom neho porovnalo plat so zamestnancami na rovnakej pozícii už 1 186 261 respondentov.

O spoznanie výšky platov je záujem

V roku 2017 si zatiaľ svoju mzdu na portáli Platy.sk porovnalo zatiaľ 100 417 ľudí. Hranicu 100-tisíc používateľov však portál prekonal od roku 2007 vždy. Záujem Slovákov o mzdové informácie tak môžeme hodnotiť ako konštantne vysoký. Rekordným tak naďalej zostáva rok 2011, kedy si porovnalo svoju mzdu vyše 142-tisíc ľudí.

Za uplynulú dekádu zaujímala výška platov najmä pracovníkov v maloobchode


Portál Platy.sk evidoval za svoju 10-ročnú existenciu najväčší záujem o priemerné výšky platov na pozíciách v maloobchode. Svoju mzdu si za toto obdobie porovnalo vyše 110-tisíc pracovníkov tohto odvetvia.

Odvetvia, v ktorých portál zaznamenal viac ako 60-tisíc pracovníkov boli napríklad informačné technológie, strojársky, či automobilový priemysel.


V posledných rokoch si porovnávajú platy najmä zamestnanci v IT


Od roku 2014 však došlo v rebríčku k posunom. Ukazuje sa, že najväčší záujem o zistenie platového ohodnotenia na konkrétnej pozícii majú najmä pracovníci informačných technológií. Zaujímavosťou je, že ide o jedno z vôbec najnedostatkovejších sektorov na Slovensku. S tým súvisí aj skutočnosť, že v tomto odvetví sme zaznamenali v posledných rokoch najrýchlejší nárast miezd. 

Najviac si svoje odmeňovanie porovnávajú ľudia s najlepším ohodnotením

Záujem IT-čkárov o porovnanie si platu môže byť spôsobený najmä tým, že nechcú ísť „pod cenu“ a súčasnú situáciu chcú využiť vo svoj prospech. Portál Platy.sk mapuje IT aj ak najlepšie zarábajúci z pomedzi všetkých ostatných sektorov.

Priemerný plat v IT je momentálne na úrovni 1383 eur v hrubom. Treba však dodať, že ide o celoslovenský priemer. Keď spomenieme priemernú mzdu v tomto odvetví v Bratislavskom kraji, číslo je podstatne vyššie a to presne 1893 eur v hrubom. 

V prvej desiatke najlepšie platených odvetví hospodárstva sa nachádza až 5 odvetví sa nachádzajú aj automobilový priemysel, strojársky priemysel, elektrotechnický priemysel či bankovníctvo a peňažníctvo.

Treba však dodať, že o platy sa zaujímajú aj zamestnanci, ktorí štatisticky nezarábajú až tak dobre. Napríklad maloobchod je podľa portálu Platy.sk piatym najhoršie plateným sektorom na Slovensku.

Zverejňovanie platov je u nás minimálne

Jedným z hlavných impulzov k tomu, aby si zamestnanci zisťovali informácie o mzdovom ohodnotení cez platové prieskumy je najmä tabuizovanie odmeňovania zo strany firiem. Okrem vyžadovanie mlčanlivosti medzi zamestnancami, k tomu prispieva aj fakt, že väčšina zamestnávateľov nezverejňuje výšku platu v pracovných inzerátoch.

Na pracovnom portáli Profesia.sk bol počas jedenástich mesiacov roku 2017 plat zverejnený iba v 23 % inzerátoch. Tento podiel v porovnaní s minulými rokmi stúpol len mierne, keďže v roku 2016 to bolo približne 20 % inzerátov. Zároveň však treba dodať, že množstvo firiem uvádza v inzeráte iba mzdové rozmedzie.

Novela Zákonníka práce nie je dostatočná, hovorí len o zverejnení hrubej mzdy.

Návrh, ktorý chce vláda presadiť do Zákonníka práce počíta s povinným zverejnením základnej hrubej mzdy v pracovnom inzeráte. Ide o hrubý plat, do ktorého nie sú započítané žiadne odmeny, bonusy, ani 13. alebo 14. plat, či príplatky definované zákonmi. Uchádzač tak nedostane presnú informáciu.


Vzhľadom na komplikovaný výpočet čistej mzdy, sa uchádzači o prácu zaujímajú o to, koľko peňazí im zamestnávateľ v skutočnosti vyplatí. Vždy pred koncom roku tak stúpa záujem aj o službu portálu Platy.sk – mzdovú kalkulačku. Návštevníci uvidia okrem iného aj to, koľko skutočne stoja svojich zamestnávateľov. 


porovnanie platu, platy na pracovnej pozicii



Know-how o platoch v strednej Európe

Platové portály Platy.sk, Platy.czFizetesek.hu už 10 rokov poskytujú zamestnaným ľuďom a uchádzačom o prácu anonymnú službu platového porovnania platu na identickej pracovnej pozícii. 

Dlhoročné know-how a databáza zozbieraných dát radia tieto platové portály k najväčším market reseach nástrojom a informačným zdrojom v oblasti Compensation and Benefits v regióne strednej Európy. Spoločnosť Profesia a Workania využívajú platové dáta o finančných a nefinančných benefitoch aj v analýzach o trhu práce pre zamestnávateľov pôsobiacich v strednej Európe.  


Obľúbená služba  funguje od roku 2015 aj na medzinárodnej báze pod značkou Paylab.com, kde si môžu svoj plat porovnať ľudia z celého sveta. Platové portály sa postupne lokalizujú v ďalších krajinách Európy a Afriky. V súčasnosti Paylab prevádzkuje portály v lokálnom jazyku v 15 krajinách a pravidelne sa venuje kariérnym témam cez employee research pod názvom Paylab Compensation Monitor.   




Kontakt pre médiá:

Nikola Richterová
PR Manager
Mob.: +421 917 697 726
e-mail: [email protected]



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat