logo

Viete, akú výšku platu si vypýtať?

14.8.2014

Profesia už sedem rokov pomáha ľuďom a firmám zorientovať sa v platoch (Infografika)


"Dobrý deň, idem zajtra na pohovor na pozíciu asistentky v Prešove a neviem, aký plat si vypýtať. Viete mi poradiť?"
Písal sa rok 2007 a do Profesie prúdili takéto otázky na dennom poriadku. Ekonomike sa darilo, nezamestnanosť klesala a uchádzači migrovali od zamestnávateľa k zamestnávateľovi. A dožadovali sa informácií o plate, ktoré k dispozícii neboli. Nebolo v našich silách odpovedať jednotlivcom, navyše, údaje o platoch pre jednotlivé pozície sme ani nemali k dispozícii. Ale pomocť sme chceli, preto tak ako v iných prípadoch, Profesia vypočula potrebu používateľov a v auguste 2007 spustila prieskum platov, pôvodne pod názvom Merces.sk (z latinského slova odmena, mzda). 

Portál odvtedy prešiel niekoľkými dizajnovými a obsahovými úpravami, v roku 2011 sme zmenili názov prieskumu na Platy.sk, aby sme boli pre používateľov ešte zrozumiteľnejší. Z projektu sa stal stabilný a úspešný produkt, ktorý už sedem rokov pomáha uchádzačom o prácu, študentom a aj personalistom či manažérom zorientovať sa v oblasti odmeňovania na jednotlivých pozíciách. A neostali sme len na Slovensku. Svoj príbeh začal prieskum postupne písať v Českej republike, Maďarsku, na Balkáne aj v Pobaltí. 

Na portál Platy.sk a jeho sesterské weby chodia denne tisíce ľudí, stovky z nich si porovnajú plat, aby zistili, či ten súčasný zodpovedá ich pozícii, regiónu, vzdelaniu či praxi. Ďalšie stovky používateľov si denne overujú, či ich očakávaný plat zodpovedá realite.

Porovnajte si plat s ostatnými


Nasledujúca infografika poukazuje na niektoré míľniky v histórii Platy.sk.


Porovnajte si plat s ostatnými



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat