V stravovacích a ubytovacích službách zarábajú najlepšie šéfkuchári

Od roku 2010 platy v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb rástli, priemerná mzda tvorí 729 eur v hrubom. Z pohľadu na typické pozície v tomto odvetví vyplýva, že najvyššiu priemernú mesačnú mzdu majú šéfkuchári, v priemere zarobia 1 217 eur v hrubom.

Podľa portálu Platy.sk nadpriemerné platy má tiež manažment a kvalifikovaní zamestnanci. Platy nad úrovňou priemeru majú tiež zamestnanci v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Zaujímavosťou však je, že Prešovský kraj prekonal v platoch štyri slovenské regióny.

Platy v službách za uplynulé roky rástli. Priemerná mzda tvorí 729 eur v hrubom

Od roku 2010 platy v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb kontinuálne rástli. Portál Platy.sk zaznamenal najväčší nárast zvyšovania miezd o 6 % v minulom roku. Kým v roku 2010 tvorila priemerná hrubá mesačná mzda 581 eur, v tomto roku zarobia zamestnanci v službách o 148 eur viac. Ich priemerné hrubé mesačné platy sa nachádzajú na úrovni 729 eur.



Hlavná turistická sezóna je v plnom prúde a návštevnosť Slovenska v uplynulých mesiacoch rástla. Podľa štatistík Slovenskej agentúry pre cestovný ruch sa počet návštev a dovoleniek domácich aj zahraničných turistov na Slovensku zvýšil. Dovolenku na Slovensku teda vyhľadáva čoraz viac domácich, ale aj zahraničných turistov.

„Väčší záujem o turizmus na Slovensku môže byť dôvodom na vyšší rast platov, ako je celoslovenský priemer," uviedol Miroslav Dravecký, produktový manažér Platy.sk.

V poslednom období firmy najviac zvýšili dopyt po kandidátoch do služieb a cestovného ruchu. Podľa Profesia.sk, ponuky v oblasti služieb vzrástli v prvom polroku 2016 o 73 %,   v cestovnom ruchu o 39 %. Vývoj trhu práce sa zrejme odzrkadľuje aj na ekonomickej situácii Slovákov, keďže pokles nezamestnanosti priniesol aj viac pracujúcich ľudí na trh, ktorí si môžu dovoliť minúť viac financií, ako v predchádzajúcom období.

Najlepšie zarábajú šéfkuchári, ich mzda je oproti priemeru vyššia o 488 eur

Pracovných príležitostí v oblasti služieb je mnoho, firmy však majú čoraz väčší problém nájsť na tieto pozície vhodných kandidátov. Preto nás zaujímalo, na akej úrovni sa nachádzajú platy typických pozícií v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb. Medzi nadpriemerne zarábajúcich patria najmä šéfkuchári a správcovia ubytovacích zariadení. Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu majú šéfkuchári, v priemere zarobia 1 217 eur v hrubom. Naopak, najnižšie platy majú recepčné, čašníci a chyžné.


S technickým zameraním môžu zamestnanci zarobiť o 111 eur viac, ako bez neho

Významnú rolu v platovom ohodnotení zohráva aj úroveň pracovnej pozície. Najlepšie zarábajúcu skupinu tvoria TOP manažéri. Ich priemerná mesačná mzda je ešte o 1 211 eur vyššia, ako je celoslovenský priemer v tomto odvetví. Jednoznačne najlepšie zarába generálny riaditeľ, ktorého celkový hrubý mesačný plat tvorí v priemere 2 860 eur. Najlepšie zárobky majú tiež IT manažéri, výkonní riaditelia alebo technickí manažéri. Oproti nim sú platy v nižšom a strednom manažmente nižšie o 718 eur v hrubom.

Ak sa pozrieme na rozdiely medzi kvalifikovanými zamestnancami s technickým zameraním a bez neho, rozdiel v ich priemerných mzdách tvorí 111 eur. Najmenšie mzdy majú pomocní zamestnanci. Na týchto pozíciách pracujú pomocní kuchári, pokladníci, plavčíci a upratovačky. Priemerný plat pokladníka tvorí v priemere 494 eur mesačne v hrubom.



V stravovacích a ubytovacích službách sa Prešovskému kraju podarilo v platoch prekonať 4 kraje

Z pohľadu na priemerné platy v stravovacích a ubytovacích službách vyplýva, že nadpriemerné platy majú zamestnanci v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Zaujímavosťou však je, že práve v tomto odvetví sa Prešovskému kraju podarilo v plate prekonať štyri ďalšie slovenské regióny.  

„Prešovský kraj preskočil ďalšie 4 kraje v priemernom plate v danom odvetví, čo môže súvisieť s významným vplyvom cestovného ruchu v tomto regióne. Oblasť Vysokých a Nízkych Tatier, Slovenského raja, Pienin a pod., je turisticky veľmi atraktívna, láka klientov stravovacích a ubytovacích služieb, čo prispieva k vyšším príjmom zariadení. To umožňuje nastavenie platov na vyššej úrovni ako napríklad v Nitrianskom či Žilinskom kraji," uviedol Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk.



Porovnajte si plat s ostatnými


Články o platoch

15
Mar.
Ako reagovať na plat zverejnený v pracovnej ponuke?

Našli ste si pracovnú ponuku so zaujímavou náplňou práce, no plat, ktorý firma ponúka, sa vám zdá nízky? Máme pre vás dobrú správu - nemusí byť finálny.

22
Feb.
Očakávané vs. reálne platy Slovákov

Z analýzy platového portálu Platy.sk vyplýva, že najambicióznejšie platové očakávania majú ľudia, ktorí ešte len vstupujú na trh práce.

12
Feb.
Rekreačné poukazy sú tu. Kto a ako ich môže využívať?

Na rekreačné poukazy by sa dalo veľmi dobre aplikovať staré známe príslovie “Darovanému koňovi na zuby nepozeraj”. Zniesla sa pri nich veľká vlna kritiky, no keď už sú tu, môže ich využiť každý, kto má na ne nárok, a tak ušetriť na dovolenke na Slovensku. Kto, kedy, na čo a za akých okolností ich môže využívať? Čítajte ďalej.