logo

Rekreačné poukazy sú tu. Kto a ako ich môže využívať?

12.2.2019

cover image

Na rekreačné poukazy by sa dalo veľmi dobre aplikovať staré známe príslovie “Darovanému koňovi na zuby nepozeraj”. Zniesla sa pri nich veľká vlna kritiky, no keď už sú tu, môže ich využiť každý, kto má na ne nárok, a tak ušetriť na dovolenke na Slovensku. Kto, kedy, na čo a za akých okolností ich môže využívať? Čítajte ďalej.


Čo sú rekreačné poukazy

Rekreačné poukazy sú zamestnanecký benefit, ktorého cieľom je podporiť cestovný ruch v našej krajine. Aby ste si totiž od zamestnávateľa mohli žiadať preplatenie časti nákladov na dovolenku, musíte ju absolvovať na Slovensku.

Vďaka tomuto benefitu si k výplatnej páske môžete ročne prilepšiť až o 275 €. Nezískate ho automaticky a nemusí ho poskytovať každý zamestnávateľ. Ešte predtým, ako sa zbalíte na dovolenku, si o ňom prečítajte pár praktických rád.




Viac ako 24 mesiacov a 49 zamestnancov

Nárok na rekreačný príspevok máte, ak spĺňate jednoduché “pravidlá” - váš zamestnávateľ má v tomto roku 50 a viac zamestnancov (alebo mal v roku 2018 priemerný evidovaný počet zamestnancov viac ako 50) a pracujete preňho minimálne 24 mesiacov.

Pozor, do zoznamu sa nezapočítavajú dohodári či kolegovia, ktorí v súčasnosti "rodičovsky dovolenkujú".

V prípade, že je vás pri všetkých možných výpočtoch stále menej ako 50, nič nie je stratené. Zamestnávateľ vám v takomto prípade môže poskytnúť benefit dobrovoľne a za tých istých podmienok ako všetkým ostatným.

Požiadať oň môžete vtedy, ak ste u svojho súčasného nadriadeného zamestnaní nepretržite 24 mesiacov alebo dvojročný pracovný úväzok oslávite v prvý deň dovolenky.


55 % z nákladov na pobyt

Zamestnávateľ nie je povinný preplatiť vám celú faktúru za pobyt, rekreačný príspevok predstavuje 55 % z toho, čo za dovolenku miniete a jeho výška je pre každého zamestnanca rovnaká - bez ohľadu, či ide o upratovačku alebo manažéra. Za jeden kalendárny rok je to maximálne 275 €, ktoré môžete “minúť” naraz alebo si ich rozdeliť aj na viac pobytov pod podmienkou, že vždy budú trvať minimálne dve noci.

Pokiaľ pracujete na skrátený pracovný úväzok, máte nárok na pomerný príspevok. Ak je to polovičný úväzok, zamestnávateľa môžete požiadať o maximálne 137,5 €.


Príklady využitia rekreačného príspevku




Ako si uplatniť rekreačný poukaz

Firmy majú dva spôsoby, akým môžu príspevky na rekreáciu preplácať.

1. Zamestnancom poskytnú kartu s kreditom vo výške maximálneho ročného príspevku. Vy ju môžete použiť už pri platení za pobyt vopred, pričom sa vám automaticky preráta 55 % z celkovej ceny pobytu.

Výhodou týchto kartičiek je, že pre vás zamestnanca predstavujú najjednoduchší spôsob čerpania benefitu. Nevýhodu pocítia zamestnávatelia. Za takéto kartičky totiž musia zaplatiť sprostredkovateľské poplatky pre firmu, ktorá ich prevádzkuje. Rekreačné zariadenia, v ktorých by ste takouto kartou zaplatili, budú takisto “kartičkovej spoločnosti” preplácať provízie z vášho pobytu.

2. V ubytovacom zariadení si necháte na svoje meno vystaviť faktúru za pobyt. S touto faktúrou prídete za svojím zamestnávateľom a ten vám preplatí 55 % zo sumy, maximálne však 275 €.

Výhodou tohto spôsobu je, že zamestnávateľ ani hotely nemajú vyššie náklady kvôli províziám. Nevýhodou je zvýšená byrokratická záťaž a tiež fakt, že nie všetky zariadenia musia byť ochotné vystaviť faktúru pre fyzickú osobu. Takúto možnosť by ste si mali preveriť vždy vopred.




Zaujímavosti rekreačných poukazov


  • Využiť ich nemusíte len pre seba. Zamestnávateľ vám v rámci rekreačného príspevku musí preplatiť aj náklady na manželku, deti, súrodencov a kohokoľvek, kto s vami pobyt absolvuje. 
  • Môžete si ním nechať preplatiť aj letný tábor, lyžiarsky zájazd alebo akýkoľvek pobyt, ktorý vaše dieťa absolvuje v čase letných prázdnin.
  • Rekreačný príspevok je oslodobený od daní a odvodov - dostanete ho teda v plnej výške a nemusíte z neho nič odvádzať.
  • Ak o príspevok požiadate, zamestnávateľ vás nesmie znevýhodňovať oproti ostatným - napríklad tým, že vám nevyplatí odmeny.


Na toto si pri využívaní benefitu dávajte pozor


  • Myslíte na to, že zamestnávateľ vám preplatí len 55 % z ceny pobytu, a to maximálne vo výške 275 €. 
  • Rekreačný poukaz môžete použiť len na dovolenku na Slovensku, ktorá trvá minimálne dve noci
  • Vždy si dopredu overte, či hotel, penzión alebo iný prevádzkovateľ rekreačný poukaz akceptuje - respektíve či vám na záver pobytu vystaví faktúru na vaše meno.






© Platy.sk

Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat