logo

Priemerné platy v automobilovom priemysle narástli na Slovensku od začiatku roka o 5 percent

20.6.2017

Automobilový priemysel je šiestym najlepšie plateným odvetvím na Slovensku, kde podľa údajov portálu Platy.sk dosiahol celkový priemerný hrubý mesačný plat v júni 2017 úroveň 1218 EUR. Mzdy v tomto odvetví v roku 2017 rástli, pričom platové hodnoty za prvých šesť mesiacov roka 2017 sú o päť percent vyššie v porovnaní s priemernými hodnotami za rok 2016.

Platy na Slovensku - top odvetvia 2017

Veľmi podobný platový rast zaznamenala aj Česká republika, kde od začiatku roka rástli platy v automobilovom priemysle o 4 percentá. Výraznejší rast platov zaznamenalo Maďarsko, kde od začiatku roka 2017 narástli platy v tomto odvetví až o 10 percent a v Chorvátsku o 6 percent. Vyplýva to z dát portálu Paylab.com, ktorý prevádzkuje platové portály s rovnakou metodikou zberu dát v regióne strednej a východnej Európy (Platy.cz, Fizetesek.hu, Plača.si, InfoPlate.rs MojaPlaca.hr).

Celkový plat v automotive - krajiny CEE

Stredoeurópsky región sa stal významným magnetom pre investície do automobilového priemyslu, pričom o krajinách V4 sa dá hovoriť ako o významnej automobilovej veľmoci v rámci Európy. Len v minulom roku bolo v regióne V4 vyrobených 3 650 931 automobilov, čo je asi jedna štvrtina z celkovej produkcie Európy. Automobilové výroby zamestnávajú v tomto regióne vyše 630 000 pracovníkov a priamo či nepriamo ovplyvňujú tvorbu viac ako 1 300 000 pracovných miest.


Porovnajte si plat s ostatnými


Mzdy v automobilovom priemysle v krajinách stredoeurópskeho regiónu sú porovnateľné, avšak na jednotlivých pracovných úrovniach sú určité platové rozdiely. Z pohľadu priemerného platu v hospodárstve ich možno považovať za nadpriemerné. Na Slovensku sú priemerné platy v automobilovom priemysle porovnateľné s priemernými platmi v bankovníctve. V súvislosti s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a zvyšovaní konkurenčného prostredia medzi jednotlivými spoločnosťami v odvetví je možné očakávať v regióne ďalší rast platov.   

Aké mzdy sú v automobilovom priemysle podľa úrovne pracovnej pozície?

Plat v automotive na Slovensku podľa úrovne pozícii

Záujem o nových pracovníkov narastá

Údaje portálu Profesia.sk ukazujú, že sa zvyšuje počet pracovných inzerátov v automobilovom priemysle. Dôvodom by mala byť neustále sa rozširujúca výroba a aktivity spoločností v tomto odvetví.

Automotive - vývoj počtu ponúk 2015-2017 

top žiadané pozície v automotive


Porovnajte si plat s ostatnými



Kontakt pre médiá:

Nikola Richterová
PR Manager
Mob.: +421 917 697 726
e-mail: [email protected]


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat