logo

Najviac zarobia skúsení zamestnanci s praxou na pozícii tri až päť rokov

10.7.2008

Priemerný mesačný plat so zvyšujúcou sa praxou rastie. Avšak priemerný plat zamestnancov, ktorí pracujú na rovnakej pozícii viac ako desať rokov, je nižší v porovnaní s priemerným platom zamestnancov pracujúcich kratšie na jednej pozícii. V Bratislavskom kraji zarobíte bez praxe výrazne viac ako skúsený zamestnanec v Prešovskom kraji. Platové rozdiely medzi mužmi a ženami sa so zvyšujúcou praxou zväčšujú. Tieto a ďalšie zistenia prináša kontinuálny prieskum platov Merces.sk, do ktorého sa od jeho spustenia v auguste 2007 zapojilo vyše 105 000 respondentov.

U začínajúcich zamestnancov na Slovensku je priemerný plat 19 700 Sk. So zvyšujúcou sa odbornou praxou na pozícii priemerný plat rastie. Odborná prax na pozícii sa chápe ako odpracované roky zamestnanca u zamestnávateľov, počas ktorých sa mu náplň práce nemení.

Najvyšší priemerný hrubý plat bol zaznamenaný v kategórii zamestnancov s praxou tri až päť rokov na jednej pozícii - 26 400 Sk. Respondenti s praxou viac ako desať rokov na jednej pozícii uviedli priemerný plat na úrovni 22 200 Sk, čo je spôsobené vyšším zastúpením štátnych zamestnancov a zamestnancov podnikov so súkromným vlastníctvom v tejto skupine. Väčšina zamestnancov spoločností so zahraničným vlastníctvom má prax nižšiu ako desať rokov, keďže mnohé z týchto spoločností pôsobia na Slovensku ešte iba niekoľko rokov.

Prax na pozícii Priemerný hrubý mesačný plat (Sk)
menej ako 1 rok 19 700
1 až 2 roky23 100
3 až 5 rokov 26 400
6 až 10 rokov 25 600
viac ako 10 rokov 22 200
Zdroj: Merces.sk


Najvýraznejšie rozdiely v platoch v závislosti od dĺžky praxe na pozícii boli zaznamenané u poisťovacích poradcov. Zamestnanci na tejto pozícii po odpracovaní troch až piatich rokov zarábajú o 67 % viac ako ich začínajúci kolegovia. Podobne sú na tom aj technickí manažéri v elektrotechnike a energetike (nárast 64 %), IT testeri a IT projektoví manažéri (nárast 63 %).

Pri porovnaní platov najmenej skúsených a najskúsenejších zamestnancov je podľa prieskumu platov Merces.sk najväčší rozdiel u lekárov. Zamestnanci na tejto pozícii s viac ako desaťročnou praxou zarábajú takmer dvojnásobok toho, čo lekári s praxou menej ako jeden rok. Veľké rozdiely vo výške priemerných platov medzi začínajúcimi a najskúsenejšími zamestnancami sa prejavili aj na pozíciách daňového poradcu (89 %-ný nárast), vojaka (88 %-ný nárast), policajta (87 %-ný nárast) a IT konzultanta (77 %-ný nárast).

Prieskum poukázal na pozície, na ktorých sa priemerný plat so zväčšujúcou sa praxou mení len minimálne. Ide napríklad o účtovníkov, predavačov, kuchárov alebo montážnikov. Na niektorých pozíciách bol dokonca zaznamenaný pokles priemerného platu u zamestnancov s najväčšími skúsenosťami. Medzi takéto pozície patrí napríklad vodič kamiónu, údržbár, technický pracovník alebo upratovačka.

V Českej republike zarobíte bez praxe viac ako so skúsenosťami na Slovensku

Podobný trend ako na Slovensku bol podľa internetových prieskumov Merces.cz a Merces.hu zaznamenaný aj v Českej republike a v Maďarsku.

Priemerný mesačný plat podľa praxe na pozícii na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku
Zdroj: Merces.sk, Merces.hu, Merces.cz


Porovnanie priemerného mesačného platu podľa dĺžky praxe na pozícii na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku ukázalo, že bez ohľadu na dĺžku praxe zamestnanci v Českej republike zarábajú najviac. Začínajúci českí zamestnanci zarábajú podľa prieskumu v priemere 23 200 Sk, čo je o 100 Sk viac ako zamestnanci s jeden až dvojročnou praxou na Slovensku.

Priemerné platy zamestnancov s viac ako desaťročnou praxou na pozícii sú vo všetkých troch krajinách nižšie ako u zamestnancov so šiestimi až desiatimi odpracovanými rokmi. V Českej republike je pokles najmenší - 1 200 Sk, na Slovensku je najväčší - 3 400 Sk .

Rozdiely v platoch medzi mužmi a ženami sa s praxou prehlbujú

Prieskum Merces potvrdil rozdiely v platoch medzi pohlaviami vo všeobecnosti aj podľa odpracovaných rokov. Muži zarábajú v priemere o 30 % viac ako ženy, pri zvyšujúcej sa dĺžke praxe tento rozdiel narastá. Muži s praxou menej ako jeden rok v priemere zarobia 21 800 Sk, zatiaľ čo ženy s rovnakou dĺžkou praxe zarobia iba 84 % priemerného platu mužov. Rozdiely v priemerných platoch medzi mužmi a ženami sa prehlbujú priamo úmerne s pribúdajúcimi rokmi praxe. Pri praxi jeden až dva roky je pomer priemerného platu u mužov o 23 % vyšší, ženy s rovnakou praxou v priemere zarobia len 20 800 Sk, čo nedosahuje ani úroveň priemerného platu začínajúcich zamestnancov-mužov.

Priemerný mesačný plat mužov a žien podľa praxe na pozícii
Zdroj: Merces.sk


Po dvoch rokoch praxe úroveň priemerného platu mužov stúpa na hranicu 25 600 Sk, u žien len na 20 800 Sk. Plat u mužov tak narastie v priemere o 5 %, zatiaľ čo u žien je tento nárast len dvojpercentný. Najvyšší priemerný plat - 30 300 Sk - dosahujú muži po odpracovaní troch až piatich rokov. Za rovnaký počet odpracovaných rokov na pozícii dostanú ženy v priemere len 22 400 Sk, čo predstavuje 75 % platu, ktorý za rovnakú prax dostanú muži.

Najväčší rozdiel v zárobkoch medzi pohlaviami je po šiestich až desiatich odpracovaných rokoch na pozícii. Muži v priemere zarobia 30 100 Sk, u žien bol zaznamenaný priemerný plat 21 500 Sk. Muži v tomto prípade zarábajú o 40 % viac ako ženy.

Muži s praxou na pozícii viac ako desať rokov uviedli priemerný plat na úrovni 25 700 Sk, čo je v porovnaní s o kategóriu mladšími zamestnancami nižší priemerný plat o 17 %. Ženy v tomto prípade zaznamenali nižší pokles (9 %), čo je spôsobené podstatne nižším platom žien s praxou šesť až desať rokov.

Skutočnosť, že muži zarábajú viac ako ženy sa potvrdila aj v susedných krajinách. V Českej republike zarábajú muži v priemere o 32 % viac ako ženy, v Maďarsku je tento rozdiel 29 %.

V Bratislavskom kraji zarobíte bez praxe výrazne viac ako skúsený zamestnanec v Prešovskom kraji
 
Z prieskumu Merces.sk vyplynulo, že Bratislavský kraj si naďalej drží prvenstvo najvyššieho priemerného platu bez ohľadu na dĺžku praxe. Bratislavskí zamestnanci s praxou kratšou ako jeden rok zarobia v priemere 23 600 Sk, čo prevyšuje celonárodný priemerný plat takmer o 3 %. Vo všetkých krajoch okrem Trnavského, priemerné platy skúsených zamestnancov nedosahujú ani priemerný plat začínajúcich zamestnancov Bratislavského kraja, ktorý je 23 600 Sk.

V Prešovskom kraji sa výška priemerného platu s praxou kratšou ako jeden rok pohybuje na úrovni 15 900 Sk, čo predstavuje len 67 % platu začínajúcich zamestnancov v Bratislavskom kraji.

Priemerný mesačný plat podľa praxe na pozícii v krajoch SR
Zdroj: Merces.sk


Vo všetkých slovenských regiónoch s pribúdajúcimi rokmi praxe priamo úmerne rastú aj platy. Po piatich rokoch praxe na pozícii sa platy zvyšujú v priemere o približne 30 %, po desiatich rokoch je tento nárast len o 18 % oproti priemernému platu na pozícii s praxou kratšou ako jeden rok.

V súkromnej firme začnete s vyšším platom ako má skúsený štátny zamestnanec

Prieskum Merces.sk potvrdil rast platov v štátnych a obecných spoločnostiach podľa praxe na pozícii, kde zamestnanci s praxou nad desať rokov zarábajú v priemere najviac. V súkromných spoločnostiach, či už domácich alebo zahraničných, je priemerný plat zamestnancov s praxou na pozícii viac ako desať rokov nižší ako u menej skúsených zamestnancov s praxou tri až päť rokov. Mesačné platy začínajúcich zamestnancov v súkromných zahraničných spoločnostiach sú však o 2 300 Sk vyššie, ako uviedli najskúsenejší respondenti zo štátnej a verejnej služby.

Priemerný mesačný plat podľa praxe na pozícii a vlastníctva spoločnosti 
Zdroj: Merces.sk


Nástupný plat je s vysokoškolským vzdelaním vyšší

Pri porovnaní platov podľa dosiahnutého vzdelania sa potvrdilo, že čím vyššie vzdelanie, tým vyšší priemerný plat a to bez ohľadu na to, koľko rokov zamestnanec pracuje na pozícii. Po odpracovaní troch až piatich rokov u vysokoškolákov II. stupňa je nárast platov najvyšší - až o 44 % - oproti zamestnancom s praxou na pozícii kratšou ako jeden rok. Najnižší nárast priemerného platu uviedli respondenti so základným vzdelaním, rovnako aj zamestnanci s ukončenou strednou školou bez maturity. V obidvoch prípadoch bol zaznamenaný len 15 %-ný nárast. Začínajúci vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci zarábajú podľa prieskumu viac ako tí najskúsenejší zamestnanci s nižšími stupňami vzdelania.

Priemerný mesačný plat podľa praxe na pozícii a dosiahnutého vzdelania
Zdroj: Merces.sk


Začínajúci zamestnanci si musia na viac benefitov ešte počkať

Analýza poskytovaných nefinančných benefitov poukázala na to, že suverénne najviac si z nich užívajú zamestnanci s praxou na pozícii tri až päť rokov. Zamestnanecké výhody ako používanie služobného auta, notebooku či telefónu aj na súkromné účely alebo flexibilný pracovný čas sú v tejto kategórii zamestnancov zastúpené najčastejšie. Iba tri z trinástich monitorovaných benefitov sú najviac poskytované zamestnancom s praxou kratšou ako jeden rok. Ide o nápoje na pracovisku zadarmo, príspevok na zdravotné pripoistenie, či firemné víkendové akcie.

Benefity Prax na pozícii 
 menej ako 1 rok
3 až 5 rokov viac ako 10 rokov 
Vzdelávanie zamestnancov 48%
50% 39% 
Príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie  15% 26% 34% 
Flexibilný pracovný čas  24% 29% 21% 
Nápoje na pracovisku zadarmo  31% 30% 21% 
Mobilný telefón na súkromné účely  18% 27% 15% 
Dovolenka navyše  8% 13% 14% 
Notebook aj na súkromné účely  18% 25% 13% 
Príspevok na zdravotné pripoistenie  12% 10% 9% 
Preplatenie športových, kultúrnych aktivít  9% 11% 8% 
Služobné auto aj na súkromné účely  7% 13% 7% 
Preplatenie dopravy do práce  7% 7% 5% 
Firemné víkendové akcie  13% 12% 5% 
Nadštandardná zdravotná starostlivosť  4% 6% 5% 
Zdroj: Merces.sk

Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat