logo

Najlepšie platené joby na Slovensku

21.11.2012

Aká práca je najlepšie platená u nás a aká v USA? Na ktorých pozíciách su skutočne veľké zárobky?

Čím chceš byť? Lekár, smetiar, sestrička, riaditeľ, kozmonaut,... Také bývajú odpovede detí, keď im túto otázku kladú učitelia a výchovní poradcovia na školách. Deti sa rozhodujú podľa krásy pracovného odevu, či podľa prístrojov, s ktorými zamestnanci pracujú. U nás, dospelákov, však rozhoduje predovšetkým plat.

Ktorá práca je najlepšia?

V Amerike robili prieskum o najlepšiu prácu, pričom rozhodujúce kritéria boli: výška platu či jeho možný rast. PayScale a CNNMoney tak vyhodnotili top 100 pracovných miest z celkovo vyše 9000, ktoré hodnotili. A ktorá práca je v USA najlepšia? Kto tipoval, že pôjde o prácu, ktorá v sebe spája špičkové technológie a medicínu, mal pravdu. Najlepší plat a zároveň možnosť jeho ďalšieho rastu dáva práca biomedického inžiniera. V prvej pätici top „jobov" sa nachádza ešte marketingový konzultant, IT architekt, monitor klinických štúdií a databázový administrátor.

TOP 10 najlepších zamestnaní v USA

Zdroj: PayScale, CNNMoney

Podrobnosti o celom prieskume a jeho výsledkoch nájdete na stránkach CNNMoney. Na uvedenom odkaze sa dočítate, prečo sa práve tieto pozície dostali najvyššie. Ak vás zaujíma, ktorá práca je v USA najlepšie platená alebo na ktorej pozícii najrýchlejšie rástol plat, PayScale a CNNMoney pripravili špeciálne rebríčky aj pre tieto kategórie.

Ak si neviete predstaviť, aké typické činnosti sú na jednotlivých pozíciách, na Pozicie.sk zistíte popis práce a aj ďalšie informácie o postavení pozície na trhu práce. Dokonca tu môžete aj hlasovať, do akej mieri je daná pracovná pozícia atraktívna.

Iný kraj, iný mrav, iný plat

Na prvý pohľad zarazí, že v rebríčku nefigurujú pozície z top manažmentu a v prvej desiatke sú až štyri pozície z oblasti zdravotníctva. Je všeobecne známe, že americký zdravotný systém je položený na súkromnom sektore a aj preto sú platy v tomto segmentu úplne iné ako v našich končinách.

Na Slovensku sú najvyššie platy jednoznačne na pozíciách v top manažmente. Ak chcete zarábať skutočne veľké peniaze, prepracujte sa na tieto pozície: generálny riaditeľ, country director, finančný riaditeľ, výrobný riaditeľ. Váš mesačný plat sa bude hýbať od 3000€ vyššie.

Nie každý má však ambíciu riadiť ľudí. V tom prípade ponúkame zoznam top 10 najlepšie zarábajúcich pozícii mimo top manažmentu.  


Zdroj: Platy.sk
* Hrubý celkový plat k 14.11.2012 pre celé Slovensko 

Porovnanie slovenského a amerického rebríčka naznačuje, že práca v IT je skutočne dobre platená, nech pracujete kdekoľvek na svete. Na Slovensku sú dobré zárobky aj u špičkových finančníkov či obchodníkov.

Čo je dobrý zárobok?

Firmy vyžadujú rôznu prácu, nemôžeme byť všetci riaditelia, programátori či obchodníci. Každý férový zamestnávateľ by mal vedieť oceniť kvalitnú prácu svojich zamestnancov, či už ide o sekretárky, upratovačky, marketérov alebo technikov. Pre každú z uvedených pozícii je „dobrý plat" iné číslo. No téma platov je tabu a ani svojich priateľov sa nepatrí pýtať na ich mzdu. Ak chcete vedieť, či váš plat je primeraný voči ostatným zamestnancom na vašej pozícii vo vašom meste, porovnajte si plat v našom prieskume na Platy.sk. 


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat