logo

Najčastejšie poskytovaný benefit zamestnancom je vzdelávanie

23.9.2008

Do internetového prieskumu platov Merces.sk spoločnosti Profesia sa od augusta 2007 zapojilo vyše 135 000 používateľov. Prieskum monitoruje poskytovanie 14 najbežnejších benefitov, ktoré zamestnávatelia poskytujú svojim zamestnancom. Z vyplnených dotazníkov vyplýva, že najčastejšie poskytovaným benefitom je vzdelávanie zamestnancov, ktorý uviedlo vyše 28% respondentov. . Najmenej poskytovaným je príspevok na zdravotné pripoistenie. Tretina respondentov neuviedla žiaden benefit.

Na druhom mieste sa s 26% umiestnil benefit nápoje na pracovisku, 23% respondentov uviedlo flexibilný pracovný cas. Podla prieskumu zamestnávatelia najmenej poskytujú príspevok na zdravotné pripoistenie, ktorý uviedlo necelých 5% respondentov.


Vzdelávanie zamestnancov je doménou Slovákov, v Ceskej republike je to dovolenka navyše a v Madarsku preplatenie dopravy do práce
Celkový pohlad na podiel zamestnancov s poskytovanými benefitmi poukazuje na to, že madarskí zamestnávatelia motivujú svojich zamestnancov benefitmi podstatne menej ako na Slovensku a v Ceskej republike. V Ceskej republike je najcastejšie poskytovaným benefitom dovolenka navyše, ktorý uviedlo takmer 30% respondentov prieskumu Merces.cz. V Madarsku sa na prvom mieste umiestnil benefit preplatenie dopravy do práce, ktorý má podla prieskumu Merces.hu štvrtina zamestnancov.

Poskytovanie benefitov v Ceskej republike, Madarsku a na Slovensku 
Zdroj: Merces.sk, Merces.cz, Merces.hu

Najväcšie rozdiely v poskytovaní benefitov sú v dovolenke navyše, ktorú uviedlo takmer 10-krát viac Cechov ako madarských respondentov. Na Slovensku má podla prieskumu tento benefit približne trojnásobne väcší pocet zamestnancov ako v Madarsku. Vzdelávanie zamestnancov má oproti Slovákom a Cechom iba polovica zamestnancov v Madarsku.


Benefity na vybraných pozíciách
Porovnanie benefitov na vybraných pozíciách poukazuje aj na to, že s narastajúcimi požiadavkami na kvalifikáciu pracovníka rastie podiel respondentov s benefitom vzdelávanie zamestnancov. Vyše polovica programátorov uviedla, že im zamestnávatel poskytuje flexibilný pracovný cas. Tento benefit majú z vybraných pozícií najmenej zdravotné sestry a predavaci. Vzdelávanie zamestnancov poskytujú zamestnávatelia hlavne programátorom a hlavným úctovníkom, má ho aj približne tretina úctovníkov, obchodných manažérov a obchodných zástupcov. Zamestnávatelia poskytujú služobné auto aj na súkromné úcely polovici obchodných zástupcov a manažérov. Viac ako polovica zamestnancov na týchto pozíciách uviedla, že majú mobilný telefón aj na súkromné úcely. Z vybraných pozícií poskytujú zamestnávatelia dovolenku navyše pracovníkom na pozícii programátor, úctovník a zdravotná sestra. Takmer každému desiatemu skladníkovi prepláca zamestnávatel dopravu do práce.




Dovolenku navyše poskytujú zamestnávatelia viac ženám ako mužom
Porovnanie poskytovaných benefitov podla pohlavia poukazuje na fakt, že len jeden benefit je viac poskytovaný ženám ako mužom. Ide o dovolenku navyše, ktorú má 11% žien a 9% mužov. Najvýraznejší nepomer bol zaznamenaný pri benefite služobné auto aj na súkromné úcely, ktorý je poskytovaný 13% mužov a len 5% žien. Velký rozdiel bol zaznamenaný i pri poskytovaní notebooku aj na súkromné úcely, ktorý uviedlo 16% mužov a 7% žien.

Poskytovanie benefitov podla pohlavia 
Zdroj: Merces.sk


Firemné víkendové akcie majú vo väcšej miere mladí zamestnanci do 34 rokov
Výsledky poskytovania zamestnaneckých výhod podla vekovej štruktúry respondentov poukázali na fakt, že najmladším zamestnancom sa poskytuje najmenej benefitov. Napriek tomu benefit firemné víkendové akcie uviedlo 11% mladých zamestnancov vo veku 17 - 34 rokov oproti 4% zamestnancov vo veku 45 - 64 rokov. Zamestnancom nad 45 rokov sa podla prieskumu Merces.sk najviac poskytuje benefit príspevok spolocnosti na dôchodkové sporenie. Respondenti vo veku 25 až 44 rokov za najcastejší benefit uviedli vzdelávanie zamestnancov. Najmladšej vekovej kategórii poskytujú zamestnávatelia hlavne nápoje na pracovisku zadarmo.



Služobné auto aj na súkromné úcely uviedli len 4% najmladších respondentov, pri vekovej kategórii 35-44 rocných ho uviedlo až 11% respondentov. Velký rozdiel medzi vekovými kategóriami bol zaznamenaný aj pri benefite dovolenka navyše, ktorý zamestnávatelia poskytujú až 14% zamestnancom vo veku 55 - 64 rokov, ale len 5% zamestnancom vo veku 17 - 24 rokov. Najmladšia veková kategória má najnižší podiel len 12% poskytovania benefitu príspevok spolocnosti na dôchodkové sporenie. Tento benefit je podla prieskumu Merces.sk poskytovaný takmer tretine zamestnancov z najstaršej vekovej kategórie.


Viac ako tretina zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním sa u svojho zamestnávatela dalej vzdeláva
Výsledky prieskumu Merces.sk poukázali na fakt, že cím vyššie vzdelanie zamestnanec má, tým viac nefinancných benefitov môže v práci získat. Vzdelávanie zamestnancov uviedlo takmer 40% respondentov s vysokoškolským vzdelaním II. stupna, na druhej strane je tento benefit poskytovaný len 15% respondentov so základným vzdelaním. Najmenšie rozdiely z pohladu stupna dosiahnutého vzdelania sú pri benefite príspevok na stravu nad rámec zákona, uviedlo ho približne 15% respondentov rôzneho stupna vzdelania. Dva benefity, príspevok na zdravotné pripoistenie a preplatenie dopravy do práce, sú vo väcšej miere poskytované zamestnancom so základným vzdelaním ako zamestnancom s vyššími stupnami vzdelania.



V štátnom sektore dominuje dôchodkové sporenie, v súkromnom vzdelávanie zamestnancov
Poskytovanie benefitov zamestnancom ovplyvnuje aj to, ci pracujú v súkromnom alebo verejnom sektore. Ako ukázal prieskum, zamestnanci zahranicných súkromných firiem získavajú najviac benefitov. Z tohto pohladu sú na tom najhoršie zamestnanci súkromných domácich spolocností.


Podla prieskumu dominuje v štátnom a verejnom sektore benefit príspevok na dôchodkové sporenie, vzdelávanie zamestnancov je na druhom mieste. Súkromný sektor so zahranicnou úcastou poskytuje najviac benefit vzdelávanie zamestnancov, domáci podnikatelia poskytujú svojim zamestnancom najcastejšie benefit nápoje na pracovisku.

Najväcší rozdiel v poskytovaní benefitov je v prípade služobného auta na súkromné úcely. Súkromné zahranicné spolocností ho poskytujú takmer 12% zamestnancom, zatial co štátne a verejné organizácie len jednému percentu svojich zamestnancov. Velký rozdiel v prospech zahranicných súkromných firiem je aj v prípade firemných víkendových akcií. Prieskum poukázal aj na benefity, ktoré sú vo väcšej miere poskytované v štátnom a verejnom sektore ako v súkromnom. Ide o dovolenku navyše, ktorú má v štátnych a verejných spolocnostiach o polovicu viac zamestnancov ako v prípade súkromných zahranicných firiem.


Nadštandardná zdravotná starostlivost sa poskytuje v Bratislavskom kraji dvoj- až štvornásobne castejšie ako v ostatných krajoch
Z regionálneho hladiska sa nefinancné benefity podla prieskumu Merces.sk najcastejšie poskytujú zamestnancom v Bratislavskom kraji. Na opacnom konci sa umiestnili zamestnanci Prešovského kraja.


Najcastejšie poskytovaným benefitom v každom kraji je vzdelávanie zamestnancov. Na druhom mieste sú už rozdiely. Na východnom Slovensku a v Banskobystrickom kraji je to príspevok spolocnosti na dôchodkové sporenie, v Bratislavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji sa na druhom mieste umiestnil benefit nápoje na pracovisku zadarmo a v Trencianskom kraji ako druhý najcastejší benefit uviedli respondenti flexibilný pracovný cas.

Benefit vzdelávanie zamestnancov je podla prieskumu poskytovaný tretine zamestnancov Bratislavského kraja. V Prešovskom kraji má tento benefit o 10% menej zamestnancov. Bratislavský kraj nedrží prvenstvo iba pri dvoch benefitoch: príspevok spolocnosti na dôchodkové sporenie, ktorý je najviac poskytovaný v Košickom kraji a preplatenie dopravy do práce, ktorý je najcastejšie poskytovaný v Trnavskom kraji. Najväcší rozdiel medzi krajmi je v poskytovaní benefitu nadštandardná zdravotná starostlivost, ktorý v Bratislavskom kraji získava 8% zamestnancov, v Prešovskom kraji ho uviedli len 2% respondentov. Velké rozdiely sú aj v poskytovaní benefitu notebook aj na súkromné úcely, ktorý uviedlo 17% respondentov Bratislavského kraja, len okolo 8% zamestnancov ostatných krajov.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat