logo

Na výšku platu sú zvedavejšie ženy ako muži. V inzerátoch je plat tabu.

4.11.2013

Od spustenia portálu Platy.sk si každoročne svoj plat porovná takmer stotisíc ľudí. Častejšie si platy porovnávajú ženy ako muži

Prieskum častejšie navštevujú ľudia s vysokou školou ako so základným vzdelaním. Koľko bude človek v ďalšom zamestnaní zarábať priamo v ponuke pritom častejšie uvádzajú v inzerátoch firmy, ktoré obsadzujú pozície s nižšou kvalifikáciou.

Na vzorke tohtoročných respondentov, ktorí sa zapojili do online platového prieskumu Platy.sk v roku 2013, sme analyzovali, kto je najviac zvedavý na výšku platu. Údaje sme porovnávali s celkovou internetovou populáciou na Slovensku podľa prieskumu AIM monitoring. Najmenej na plat sú zvedaví ľudia nad 55 rokov Zo všetkých respondentov v prieskume Platy.sk tvorili ženy 55% respondentov. Najvyšší podiel ľudí v prieskume je vo veku 25 až 34 rokov, ktorí tvoria 41%. Táto skupina ľudí je pritom najviac zastúpená aj v internetovej populácii na Slovensku, no jej podiel je nižší. Častejšie ako na internete sa v platovom prieskume objavujú aj ľudia vo veku od 35 do 44 rokov. Najviac ľudí, ktorí chcú vedieť viac o platoch, je z Bratislavského kraja, nasleduje Žilinský kraj a Košický kraj.

Na Slovensku je plat oficiálne stále tabu

Nájsť v pracovných ponukách inzerovaných na najväčšom slovenskom pracovnom portáli Profesia.sk uvedený ponúkaný plat, je skôr výnimka. V roku 2013 výšku platu zverejnilo 16% ponúk hľadajúcich zamestnancov na plný pracovný úväzok.

„Na rozdiel od zahraničia u nás firmy ešte stále o plate nehovoria. Jedným z dôvodov môže byť to, že firmy sa boja, aby ponúkaný plat nevidel zamestnanec, ktorý na podobnej pozícii v danej firme už pracuje a nemal pocit, že firma nových zamestnancov prepláca," povedal produktový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký. „Ďalším dôvodom je fakt, že firma nechce odlákať uvedeným platom uchádzačov, ktorí by vyhovovali požiadavkám pracovnej ponuky s tým, že na plate sa dá väčšinou dohodnúť."

Najviac ponúk, kde je možné nájsť aj výšku ponúkaného platu, je na pozíciách korektor, promotér a anketár. Pri týchto ponukách je vo väčšine prípadov uvedené, koľko bude človek, ktorý uspeje vo výberovom procese, zarábať. 

Tabuľka1: Pracovné ponuky, pri ktorých firmy najčastejšie uvádzajú výšku ponúkaného platu 


„Podľa našich skúseností si firmy uvedením platu v pracovnej ponuke zvýšia počet reagujúcich uchádzačov. Pre niektorých uchádzačov je výška platu rozhodujúca. Zo spätnej väzby od uchádzačov vidíme nespokojnosť, ak sa až na osobnom pohovore dozvedia výšku platu, ktorá je niekedy nižšia ako suma, ktorú zarábali v predchádzajúcom zamestnaní, alebo im ponúkaný plat nepokryje náklady na dochádzku za prácou," vysvetľuje Dravecký.

Tabuľka:2 Pracovné ponuky, pri ktorých firmy iba výnimočne uvádzajú výšku ponúkaného platu


Najviac ponúk s uvedeným platom je pri ponukách hľadajúcich ľudí v Banskobystrickom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji, čo môže byť spôsobené tým, že Bratislavský kraj ponúka viac pozícií s vyššou kvalifikáciou. 

Porovnať plat 







Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat