logo

Muži zarábajú na rovnakej pracovnej pozícii o 11 percent viac ako ženy

9.3.2011

Plat mužov je v priemere o 11 percent vyšší ako plat žien na rovnakej pracovnej pozícii. Ako vyplýva z platového prieskumu Platy.sk na niektorých pozíciách však ženy zarábajú až o tretinu menej ako muži.

Platy mužov a žien sa líšia na rovnakých pozíciách aj o desiatky eur. Zo sledovaných kritérií má najväčší vplyv vek zamestnancov, no platové rozdiely ovplyvňuje aj vzdelanie mužov a žien. 

Najväčší rozdiel je vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov

Vo veku, keď muži a ženy nastupujú na pracovný trh, teda v najnižšej vekovej kategórii od 17 do 24 rokov, je priemerný rozdiel medzi platmi mužov a žien 8 percent. Postupne s vekom až do 44 rokov sa platové rozdiely zväčšujú.

Najväčší platový rozdiel je pritom vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov, kedy muži zarobia na rovnakej pozícii ako ženy až o 17 percent viac. „Jedným z vysvetlení môže byť skutočnosť, že v tomto veku sa do pracovného procesu vracajú často ženy po materskej alebo rodičovskej dovolenky, počas ktorej ich plat stagnoval,\" povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Tabuľka 1: Rozdiel v platoch podľa veku

\"Rozdiel

Zdroj: Platy.sk

Platové rozdiely rastú okrem veku aj v súvislosti s dĺžkou praxe. Pri ľuďoch bez praxe je rozdiel v tom, koľko zarábajú, 8 percent. Približne po odpracovaní troch rokov je rozdiel medzi platmi 12 percent. Po odpracovaní 5 rokov sa už platové rozdiely ďalej nezvyšujú.

Tabuľka 2: Rozdiel v platoch podľa dĺžky praxe

\"Rozdiel

Zdroj: Platy.sk

Vzdelanie zmierňuje platové rozdiely

Platové rozdiely medzi mužom a ženou, ktorí majú ukončené stredoškolské vzdelanie bez maturity je 17 percent. Muži so stredoškolským vzdelaním zarábajú v priemere o 12 percent viac ako ženy na rovnakej pozícii s rovnakým vzdelaním.

Po absolvovaní vysokej školy sa platové rozdiely znižujú. Rozdiel medzi priemerným platom muža a ženy je pri ľuďoch s vysokoškolským vzdelaním 9 percent.

Tabuľka 3: Rozdiel v platoch podľa vzdelania

\"Rozdiel

Zdroj: Platy.sk

Na niektorých pozíciách sú rozdiely v desiatkach eur

Najvýraznejšie rozdiely v platoch podľa jednotlivých pozícií sú podľa prieskumu Platy.sk na pozíciách vedúci oddelenia v bankovníctve, manažér kvality, IT konzultant či personálny manažér. Muži na týchto pozíciách zarábajú v priemere o desiatky percent viac ako ženy, čo znamená rozdiely v desiatkach až stovkách eur.

Kým napríklad administratívny pracovník - muž zarobí v priemere 675 eur mesačne, administratívna pracovníčka zarobí za mesiac o 61 eur menej, teda iba 614 eur.

Na pozícii administratívneho pracovníka najvýraznejší rozdiel vidieť pri porovnávaní platových rozdielov v jednotlivých vekových kategóriách. Vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov je rozdiel v platoch až 19 percent.

Tabuľka 4: Platové rozdiely na pozícii administratívny pracovník, referent podľa veku, dĺžky praxe a vzdelania

\"Platové

Zdroj: Platy.sk


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat