logo

Maturant si absolvovaním vysokej školy môže zvýšiť plat až o 39%

15.7.2013

Do vzdelania sa oplatí investovať. Keď máte maturitu, absolvovaním vysokej školy a získaním kvalifikovanejšej práce si môžete zvýšiť plat až o 39%.

Nikoho neprekvapí, že najvyššie platy majú zamestnanci s najvyšším vzdelaním. Kým zamestnanci s ukončeným základným vzdelaním zarábajú v priemere len 594 € mesačne (v hrubom), tí, ktorí do vzdelania investovali roky štúdia aj po vysokej škole, zarábajú v priemere až 1156 €.

Ešte väčším dôkazom toho, že do vzdelania sa oplati študovať je fakt, že kým učňovkár zarobí oproti zamestnancovi so základnou školou o 6% viac, zamestnanec s maturitou zarába už o 18% viac ako človek s učňovským vzdelaním. Ešte výraznejší je rozdiel medzi zamestnancami s vysokoškolským vzdelanim II. stupňa a zamestnancami s maturitou. Vysoká škola dáva zamestnancom v priemere o 39% vyšší plat.

Čím vyššie vzdelanie má zamestnanec, tým je väčší predpoklad vyššieho rastu jeho platu s pribudajúcim vekom. 35-44 roční zamestnanci so základnym vzdelanim zarábajú len o 1% viac ako ich mladí 17-24 roční kolegovia s rovnakým vzdelanim. Pri zamestnancoch s maturitným vzdelaním je tento rozdiel 24%-ný, no pri ľudoch s vysokoškolským vzdelanim II. stupňa až 50%-ný.


Nasledujúca tabuľka ukazuje, že plat je závislý predovšetkým od vykonávanej práce. Administratívne práce sú platené plus-mínus rovnako bez ohľadu na to, aké vzdelanie má zamestnanec. Dôvod je ten, ze v administratíve je malý rozsah prác, na ktorý väčšinou postačuje stredoškolské vzdelanie s maturitou. Opačna situácia je napríklad pri zamestnaniach, kde sa vyžaduje technické vzdelanie. Tu zamestnanci s vysokou školou zarábaju v priemere o 23% viac ako ľudia s maturitou. Vyššie vzdelanie napomáha zvýšiť zárobok tam, kde sa zamestnanec stáva špecialistom.



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat