logo

Koľko by zarábali matky, keby boli za svoju prácu platené?

Koľko by zarábali matky, keby ich za materské povinnosti platili?

Online platový prieskum Platy.sk v spolupráci s portálom Rodinka.sk prepočítal, koľko času strávia matky s deťmi jednotlivými každodennými alebo pravidelne sa opakujúcimi činnosťami. Za týždeň by matka na materskej s dvomi deťmi mohla zarobiť 384 eur.

Matka na materskej dovolenke vystrieda 14 pozícií za týždeň

Každý deň musí matka dvoch detí, jedného školopovinného a druhého, s ktorým je na materskej, absolvovať celý rad „povolaní". Pozície, ku ktorým majú materské povinnosti najbližšie, a ktoré matka musí vystriedať za svoj „pracovný čas", sú: kuchárka, upratovačka, zdravotná sestra, nákupkyňa, animátorka, vychovávateľka, účtovníčka, gazdiná, manažérka call centra, pracovníčka logistiky, coach, učiteľka, plavčíčka a kultúrna referentka.

Niektoré činnosti sa samozrejme medzi sebou prekrývajú a matky ich robia súčasne. Keby sme spočítali čas, ktorý matke zaberie pätnásť najčastejších povolaní, musela by počas pracovného týždňa od pondelka do piatka odpracovať 85,5 hodín. Podľa údajov z platového prieskumu Platy.sk by jej mzda zodpovedala týždenne 384,49 eurám.

Ohodnotili sme činnosti matky podľa toho, aby sa dali nazvať podľa skutočných pracovných pozícií, ktoré sleduje platový prieskum Platy.sk.

Najviac času pracuje ako vychovávateľka, animátorka a kuchárka

Najviac času zaberie matkám týždenne vytváranie programu pre dieťa a výchova. Tieto činnosti je ťažké oddeliť od ostatných, keďže v podstate sú vykonávané neustále. Z tradičných pozícií najviac času matkám zaberá pozícia kuchárky. Prípravou raňajok, desiat a varením obedov a večere strávia ženy v priemere 11 hodín a 15 minút týždenne. Za svoju prácu by si zarobili na pozícii kuchárky v priemere za týždeň 34,65 eur.

Najlepšie platenou pozíciou, spomedzi tých, ktoré sme napasovali na činnosti matiek, je pozícia coach. Coach v priemere mesačne zarobí 1184  eur v hrubom. Ich pracovnou náplňou je podporovať klientov pri riešení problémov formou štruktúrovaných otázok, reflexie, návrhov a spätnej väzby, konzultovanie alternatívnych spôsobov konania a ich dôsledkov, napomáhanie pri realizácii stanovených plánov a zámerov a podporovanie rozvoja a učenia.

Tabuľka: 15 pozícií, ktoré najbližšie zodpovedajú pracovným povinnostiam matky


  Zdroj: Platy.sk, Rodinka.sk

* priemerne človek odpracuje 160 hodín za mesiac                                         

 „Matky, ktoré sa vracajú nazad do pracovného procesu po materskej dovolenke, sa často podceňujú. Pri uvádzaní svojich očakávaných platov v našom prieskume nám vyšlo, že suma, ktorú si vypýtajú na pracovnom pohovore, je nižšia ako býva mzda na danej pozícii. Matky by sa nemali na pohovoroch podceňovať, ale mali by zamestnávateľom vymenovať množstvo funkcií a činností, ktoré sú vďaka materstvu schopné vykonávať," povedal Miroslav Dravecký, manažér pre platový prieskum Platy.sk v spoločnosti Profesia.

„Už asi nikto nezistí, kde sa vlastne vzal pojem materská dovolenka. Ak malo slovo dovolenka asociovať voľno z práce, matky na plný úväzok by sa asi z chuti zasmiali. Dĺžka pracovnej doby priemernej matky totiž prekračuje všetky odporúčania Zákonníka práce," povedala Eva Pavlíková, šéfredaktorka Rodinka.sk.

Pozrite si, čo je náplňou jednotlivých povolaní na www.pozicie.sk.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat