logo

Ako sa vyvíjali platy zamestnancov na Slovensku v roku 2016?

23.1.2017

Rast platov v roku 2016 bol na Slovensku najvýraznejší za posledných 6 rokov. Podľa analýzy portálu Platy.sk, kde si v roku 2016 porovnalo svoj plat viac ako 70 000 zamestnancov, vyplýva, že základný hrubý plat v roku 2016 rástol oproti roku 2015 o 4,8%. Priemerný základný plat za rok 2016 predstavoval sumu 920 EUR v hrubom.



Kde bol nárast miezd najvýraznejší?

Najvyšší rast základných platov sme zaznamenali u kvalifikovaných robotníkov. Ich priemerná základná mzda dosiahla výšku 652 EUR v hrubom a ich platy rástli 6% tempom oproti roku 2015. Nadpriemerný rast sme zaznamenali aj u pomocných zamestnancovkvalifikovaných technických zamestnancov.

„Tento nárast miezd môže súvisieť s nedostatkom kvalitnej pracovnej sily v oblasti priemyslu a retailu, ktorú už dlhšiu dobu pociťujú zamestnávatelia nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách ako Česká republika a Maďarsko. Po kvalifikovaných technických zamestnancoch je v súčasnosti najvýraznejší dopyt, čo sa premietlo aj do rastu ich platov na úrovni 5,6 % v porovnaní s rokom 2015," hovorí Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk

Najnižší medziročný rast platov na Slovensku bol zaznamenaný u vrcholových manažérov. Tí síce zarábajú najviac, základný plat im medziročne stúpol len o 2%."Významnou zložkou platov vrcholového manažmentu sú finančné benefity vo forme odmien, ktoré sú najrozšírenejšie a najštedrejšie najmä na manažérskych pozíciách, keďže častokrát súvisia s dosahovaním vytýčených cieľov. Tu je potrebné zdôrazniť, že vo vrcholovom manažmente boli štedré práve odmeny. Až 44 percent ľudí v top manažmente na celom Slovensku, vrátane malých firiem deklaruje, že dostáva koncoročné odmeny a ich výška predstavuje až dvojnásobok základného mesačného platu," hovorí Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk. 

 


Kde sa zarába najviac a kde naopak najmenej?

Polovica zamestnancov na Slovensku zarába menej ako 838 EUR v hrubom. Desatina zamestnancov na Slovensku dostáva na výplatu podľa Platy.sk menej ako 538 EUR v hrubom. Na druhej strane, desatina zamestnancov zarába viac ako 1543 EUR.




Keď sa na výšku základných platov pozrieme z pohľadu oblasti pracovných činností, tak najvyššie mzdy sú už tradične v manažmente. Za nim nasledujú pracovné oblasti informačné technológie, telekomunikácie, technika a rozvoj, farmaceutický priemysel, manažment kvality a prekladateľstvo a tlmočníctvo. Vo všetkých týchto oblastiach sú priemerné základné mzdy vyššie ako 1000 EUR mesačne. Naopak, najnižšie mzdy zaznamenal portál Platy.sk v pracovných oblastiach administratíva, služby, cestovný ruch. Gastronómia, hotelierstvo, textilný, kožiarsky a odevný priemysel a pomocné práce. Zamestnanci na pozíciách z týchto oblastí zarábajú v priemere menej ako 700 EUR mesačne.


Platy najviac rástli v Trenčianskom a Košickom kraji

Dlhodobo sú na Slovensku najvyššie platy v Bratislavskom kraji. Ani rok 2016 nebol výnimkou. Priemerná základná mzda tu dosiahla 1271 EUR v hrubom, čo je o 4,2% viac ako v roku 2015. Najnižšie platy, 796 EUR v hrubom,  sme zaznamenali v Prešovskom kraji, pričom medziročný rast platov bol na úrovni 4,5%. Najvyšší rast platov, na úrovni 5,1%,  sme v minulom roku zaznamenali v Trenčianskom a Košickom kraji.


Na Slovensku naďalej pretrvávajú výrazne regionálne rozdiely v platoch, kde zamestnanci v Bratislavskom kraji majú výraznejšie zastúpenie vo vyšších platových pásmach. Keď si napríklad porovnáme platy zamestnancov v Prešovskom a Bratislavskom kraji, tak vidíme, že v nižších platových pásmach do 800 EUR v hrubom sa nachádzajú až šiesti z desiatich zamestnancov Prešovského kraja, avšak iba dvaja z desiatich zamestnancov Bratislavského kraja. Naopak vo vyšších platových pásmach má výraznejšie zastúpenie práve západ krajiny.


Okrem základnej mzdy rástli aj finančné benefity

Oproti základným platom výraznejšie rástli finančné benefity (koncoročné odmeny a 13. plat), kde bol zaznamenaný rast oproti roku 2015 na úrovni približne 10 percent. Z analýzy portálu Platy.sk vyplýva, že koncoročné odmeny na Slovensku dostáva 26 percent zamestnancov a ich priemerná hrubá výška sa pohybuje na úrovni 695 eur. Koncoročné odmeny tvoria v priemere 75 percent základnej mzdy. Čo sa týka trinásteho platu, ten dostáva 17 percent zamestnancov a jeho priemerná výška je 743 eur, čo predstavuje 80 percent základnej mzdy.


V nefinančných benefitoch dominujú firemné akcie pre zamestnancov

Iba 30 percent zamestnancov na Slovensku deklaruje, že zamestnávateľ im neposkytuje žiadny nefinančný benefit. Firmy sa zaujímajú a starajú o pohodlie svojich zamestnancov a poskytujú im mnohé nefinančné benefity. Najvýraznejší nárast za uplynulé roky zaznamenali najmä firemné akcie pre zamestnancov vo forme večierkov, teambuildingov, posedení a podobne. Firmy ich organizujú oveľa intenzívnejšie ako v minulosti. Zatiaľ čo v roku 2010 uvádzalo tento benefit len 6 percent zamestnancov, v roku v 2016 to bolo až 29 percent. 


Porovnajte si plat s ostatnými








Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat