logo

Výška koncoročných odmien a 13 platov oproti vlaňajšku vzrástla o 10 percent

6.12.2016

Mnohí zamestnanci sa ku koncu roka tešia na vyššie výplatné pásky, ktoré zohľadňujú odmenu nad rámec základnej mesačnej mzdy za celoročné úsilie a výkony v práci. Podľa analýzy portálu Platy.sk, v roku 2016 vzrástla priemerná výška 13. platu ako aj koncoročných odmien oproti minulému roku približne o 10 percent. Zároveň sa tiež zvýšil podiel ľudí, ktorí sa môžu týmito benefitmi pochváliť.

Z analýzy portálu Platy.sk vyplýva, že koncoročné odmeny na Slovensku dostáva 26 percent zamestnancov a ich priemerná hrubá výška sa pohybuje na úrovni 695 eur. Koncoročné odmeny tvoria v priemere 75 percent základnej mzdy. Čo sa týka trinásteho platu, ten dostáva 17 percent zamestnancov a jeho priemerná výška je 743 eur, čo predstavuje 80 percent základnej mzdy.

Pre podrobnejšiu medzinárodnú analýzu, kde je prehľad o koncoročných odmenách v ďalších 11 európskych štátoch a Fínsku kliknite sem

Odmeny poskytujú zamestnávatelia dobrovoľne a sú súčasťou finančných benefitov a mzdových motivačných schém. Výšku odmien posudzujú zamestnávatelia individuálne a odvíjajú sa tiež od podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve a tiež v nadväznosti na hospodársky výsledok zamestnávateľa. Platový prieskum Platy.sk analyzoval dva finančné benefity, ktoré sú súčasťou finančného ohodnotenia zamestnancov, a to konkrétne koncoročné odmeny a trinásty plat. “Zatiaľ čo koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti zo strany zamestnávateľa, trinásty plat je nárokovateľná zložka mzdy, pretože je dohodnutá v pracovnej, či kolektívnej zmluve, kde sa spoločnosť zaväzuje, že zamestnancovi takúto odmenu na konci roka vyplatí,” vysvetľuje produktový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.


Finančnými odmenami firmy najviac motivujú manažérov

Koncoročné odmeny sú najrozšírenejšie a najštedrejšie na manažérskych pozíciách, hlavne vo vrcholovom manažmente, keďže častokrát súvisia s dosahovaním vytýčených cieľov. Až 44 percent ľudí v top manažmente deklaruje, že dostáva koncoročné odmeny a ich výška predstavuje až dvojnásobok základného mesačného platu. V tejto skupine zamestnancov sú všetci pracujúci na najvyšších riadiacich pozíciách v rôznych spoločnostiach od malých rodinných firiem až po veľké korporácie. Koncoročné odmeny sú rozšírené aj v nižšom a strednom manažmente a týkajú sa asi tretiny týchto zamestnancov, pričom ich výška je zväčša totožná s priemerným mesačným platom. Trináste platy ako formu odmeny deklaruje pätina zamestnancov v nižšom, strednom a vrcholovom manažmente. Krajšie koncoročné výplatné pásky sa vo väčšej miere týkajú aj kvalifikovaných technických zamestnancov, kde traja z desiatich dostávajú koncoročné odmeny a dvaja z desiatich 13.plat. Výška ich odmien však nie je taká štedrá ako u manažérskych pozícií a dosahuje do 75 percent ich základnej mzdy.

Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší základný plat zamestnanec má, tým je vyššia aj odmena či trinásty plat,“ hovorí Miroslav Dravecký.

Najštedrejšie sú v banky a poisťovne

Z pohľadu odvetví sú pri odmenách najštedrejšie finančné a poisťovacie služby, kde odmeny dosahujú výšku až 115 percent základnej mzdy zamestnancov a týkajú sa 34 percent ľudí pracujúcich v tomto odvetví. Podiel zamestnancov, ktorí sa môžu na konci roka tešiť na lepšiu výplatu, je vyšší aj v spoločnostiach zaoberajúcich sa dodávkou elektriny, plynu, vody a odpadovým hospodárstvom, ale aj vo firmách s priemyselnou výrobou a spoločnosťami podnikajúcimi v oblasti informácií a komunikácie. Naopak najmenej týmito benefitmi odmeňujú firmy v odvetví ubytovania a stravovacích služieb.


Výška odmien v súkromnom sektore dosahuje vyše dvojnásobok odmien v štátnej správe

Z pohľadu vlastníctva spoločnosti sú finančné benefity najrozšírenejšie v súkromných zahraničných a v štátnych a obecných organizáciách (po 36 %). Avšak v súkromnom sektore sú priemerné odmeny viac ako dvojnásobne vyššie. Zatiaľčo koncoročné odmeny v zahraničných korporáciách dosahujú sumu v priemere 892 eur, u zamestnancov v štátnej správe je to len 363 eur.

Porovnajte si plat s ostatnými


O prieskume

Portál Platy.sk je internetovou platformou pre prieskum platov, ktorá zbiera informácie o zárobkoch a bonusoch zamestnancov na rôznych pracovných pozíciách. Návštevník stránky môže ľahko a anonymne vyplniť online dotazník o svojom plate a porovnať si tak výšku zárobku s priemerom v regióne na danej pozícii. Systém využíva vždy aktuálne dáta za posledných 12 mesiacov. Nezávislé analýzy platov následne využívajú spoločnosti na relevantné interné nastavenie ceny práce pre jednotlivé pozície. Aktuálne portál Platy.sk disponuje databázou s vyše 76 000 reálnych platov. Platy.sk patrí pod medzinárodnú sieť platových portálov Paylab.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat