logo

Menej ako priemerný plat na Slovensku zarába 58% ľudí

22.5.2014

Zarábate mesačne viac ako 785 eur? Patríte medzi lepšie platenú polovicu ľudí na Slovensku.

Kým priemerný plat je na Slovensku 859 eur mesačne, medián, vyjadrujúci stredný plat, je o 9% nižší. Menej ako priemerný plat na Slovensku zarába 58% ľudí.Medián hovorí o tom, koľko zarábajú bežní ľudia. Je to stredná hodnota platu, a vyjadruje sumu, od ktorej polovica ľudí zarába viac a polovica ľudí menej ako je daná suma. Priemerný plat vypočítava priemer zo všetkých platov, ktorý je ovplyvnený najlepšie alebo najhoršie zarábajúcimi ľuďmi, napriek tomu, že ich je menšina.


Podľa platového prieskumu Platy.sk je priemerný plat na Slovensku 859 eur. Najviac ľudí však zarába na Slovensku mesačne od 501 do 700 eur. Druhou najpočetnejšou skupinou sú ľudia, ktorých mesačný príjem je v rozpätí od 701 do 900 eur.


Porovnajte si plat s ostatnými


„Počet ľudí s platmi nad 900 eur, nad 1100 alebo nad 1300 eur už následne klesá. Nepriama úmera medzi výškou platu a počtom ľudí, ktorý ho zarába platí po príjem 1500 eur mesačne a viac. Podľa prieskumu desatina ľudí na Slovensku v súčasnosti zarába viac ako 1500 eur mesačne," povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.


Tri štvrtiny ľudí v Prešovskom kraji zarobia menej ako 900 eur

Najviac dobre zarábajúcich ľudí žije v Bratislavskom kraji. Viac ako 1100 eur mesačne zarobí v Bratislavskom kraji 44% ľudí. Naopak pod 500 eur tu zarába 5% zamestnaných.

„Pre Bratislavský kraj však viac ako pre ostatné kraje platí, že rozdiel medzi ľuďmi s bežnými platmi a ľuďmi s najlepšími platmi je najväčší. Rozdiel medzi priemerným platom a mediánovým platom je až 14 percent," vysvetľuje Dravecký.

V slovenských krajoch s najnižšími platmi, ako je Prešovský a Banskobystrický kraj, väčšina ľudí zarába menej ako 900 eur.  Viac ako 1100 eur mesačne na výplatnej páske nedostáva ani pätina z ľudí v týchto krajoch. V Banskobystrickom kraji má viac ako 1500 eur mesačne 5% ľudí, v Prešovskom kraji iba 4%.


Najväčší rozdiel medzi priemerným platom a mediánom je vo firmách na výrobu potravín a nealkoholických nápojov

Najviac skresľujúce sú priemerné platy v odvetví výroba potravín a nealkoholických nápojov. Priemerný plat v odvetví je síce 909 eur mesačne, no bežne ľudia zarobia iba 785 eur.

Keby sme rozdelili ľudí presne na polovicu na dobre a zle zarábajúcich, výrazné rozdiely sú tiež u ľudí, ktorí pracujú v hoteloch, penziónoch a ubytovniach ale aj v bankovníctve a peňažníctve.


„V mnohých odvetviach vyzerajú priemerné platy vysoké, no vysoké priemerné platy môžu byť spôsobené výrazným rozdielom v platoch medzi bežnými zamestnancami a ich šéfmi. Dobrým príkladom je maloobchod, kde priemerný plat síce 672 eur, no približne každý tretí zamestnanec tu zarába menej ako 500 eur," povedal Miroslav Dravecký.



Porovnajte si plat s ostatnými


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat