logo

Za čo štrajkujú učitelia?

25.11.2012

Učitelia majú tabuľkové platy, čo znamená, že ich plat sa odvíja od praxe. K tarifnému platu majú učitelia rôzne príplatky (napríklad za triednictvo) a osobné ohodnotenia. Keďže tabuľky platia na celom Slovensku rovnaké, rozdielne platy učiteľov závisia od toho, aké osobné ohodnotenie získajú od riaditeľa, koľko hodín "suplovali" a od ďalších náhrad platu, ktoré im prináležia. 

Koľko zarábajú učitelia?

Vo všeobecnosti je známe, že učiteľské zbory sú prefeminizované a prestarnuté. Štatistiky z roku 2007 hovoria, na Slovensku pracuje v školstve až 81 percent žien a priemerný vek učiteľov je 44 rokov. Ako už je uvedené vyššie, čím vyššiu prax učiteľ má, tým viac zarobí, preto deklarované priemerné platy na úrovni 800 eur neznejú až tak desivo (napríklad na východnom Slovensku je to nadpriemerný plat), no tragická je situácia hlavne pre začínajúcich a mladších učiteľov. A z tohto dôvodu je vhodnejšie hovoriť o strednej hodnote platu, ktorá vyjadruje plat "stredného" zamestnanca, ak sú vo vzorke zoradení podľa výšky platu. Polovica ľudí tak zarába menej ako uvedená hodnota a druhá polovica viac. V prieskume platov Platy.sk dosahuje stredná hodnota platu (medián) učiteľa 650 eur. Táto hodnota je ovplyvnená štruktúrou respondentov vo vzorke, preto pre korektnosť údajov, ktoré budú v članku nižšie uvádzané, prinášam štruktúru učiteľov základných a stredných škôl v prieskume podľa veku.


Zdroj: Platy.sk

Učiteľ základnej školy zarobí podľa Platy.sk od 500 do 833 eur, učiteľ SŠ je na tom o niečo lepšie, no i tak zarobí len od 540 do 860 eur. A historické údaje hovoria, že za posledné tri roky sa ich platy výrazne nezmenili. V prípade učiteľov na ZŠ vôbec, u stredoškolských učiteľov stúpol o 22,5 eur (3,3%).  


Zdroj: Platy.sk, v plate sú započítané všetky jeho zložky

Porovnanie s ostatnými

Je tých 500 až 800 eur mesačne málo? No pri porovnaní s ostatnými zamestnancami s vysokoškolským vzdelaním určite áno. Stredná hodnota platu zamestnanca, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie (podmienka pre prácu učiteľa) predstavuje 1000 eur. Nároky na prácu učiteľa sú vysoké, určite porovnateľné s produktovými manažérmi, špecialistami v ľudských zdrojoch (práve v tejto oblasti sa vyštudovaní učitelia často uplatňujú),sudcami, zamestnancami nižšieho či stredného manažmentu a podobne, no platy majú učitelia z tejto skupiny zamestnancov jednoznačne najnižšie.

Ak by boli učitelia so svojou požiadavkou na zvýšenie platu o desať percent úspešní, pre jednotlivca by to znamenalo, že mu na výplatnej páske pribudne 50 až 80 eur navyše. "Objektívne treba povedať, že medziročné zvýšenie platu na úrovni 10%, zvlášť v tejto neistej dobe v súvislosti s budúcnosťou eurozóny, je ďaleko nad premerným zvyšovaním miezd v hospodárstve. Na druhej strane, tých 50 či 80 eur na osobu ozaj nie je extrémne zvyšenie platu. Problém je, že učiteľov je veľa a aj takýto 50-eurový nárast platu predstavuje pre štátny rozpočet výrazne navýšenie finančných prostriedkov", uzatvára analýzu situácie v školstve Miroslav Dravecký, manažér portálu Platy.sk. 



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat