logo

Ženy si po materskej neveria. Sú ochotné zobrať aj o pätinu nižší plat

10.5.2013

Očakávaný plat žien, ktoré boli na materskej, je niekedy aj o pätinu nižší ako u ostatných žien.

Keď si ženy hľadajú prácu, očakávajú, že budú zarábať menej, ako je skutočný plat. Ak majú za sebou materskú dovolenku, platové očakávania ešte klesajú. 

Ženy vo veku od 17 do 24 rokov očakávajú, že budú zarábať mesačne 640 eur. Ženy od 25 do 34 rokov pri hľadaní práce vo svojich životopisoch úvadzajú, že ich priemerný očakávaný plat, keď sa zamestnajú, bude 754 eur. V skutočnosti je pritom priemerný mesačný plat žien v tejto vekovej skupine vyšší.

Po dosiahnutí 35 rokov očakávané aj skutočné platy žien klesajú. Rozdiel medzi tým, za koľko sú ženy ochotné pracovať a priemerným platom žien v tejto vekovej kategórii, je 16%. „Jedným z vysvetlení, prečo sú priemerné očakávané, a následne aj skutočné platy žien po istom veku nižšie, môže byť skutočnosť, že v tomto veku sa do pracovného procesu vracajú často ženy po materskej alebo rodičovskej dovolenke, počas ktorej ich plat stagnoval," povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Porovnanie skutočných a očakávaných platov žien


Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

*Očakávané platy vychádzajú z platov uvádzaných v životopisoch. Uchádzačky pri hľadaní práce uvádzajú, koľko očakávajú, že budú zarábať, keď sa zamestnajú.

Ak žena uvádza, že je po materskej, s platovými nárokmi klesá

Ženy, ktoré si vlani hľadali prácu cez portál Profesia.sk a mali vo svojom životopise uvedené, že majú za sebou materskú dovolenku, mali svoje platové očakávania takmer vždy nižšie ako ženy, ktoré v životopise zmienku o materskej dovolenke nemali.

Najvýraznejší rozdiel bol medzi očakávaným platom žien so zmienkou o materskej a ostatnými ženami, pokiaľ si hľadali prácu ako špecialistky na fakturáciu. Priemerný očakávaný plat žien na tejto pozícii bol vlani 907 eur. U žien, ktoré mali vo svojom životopise uvedené, že boli na materskej, boli ochotné pracovať za plat o pätinu nižší. Očakávali, že sa zamestnajú a mesačne budú zarábať 725 eur.

Tabuľka: Porovnanie očakávaných platov žien s materskou dovolenkou oproti ostatným ženám


Zdroj: Profesia.sk


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat