logo

Zarábate nad 800 eur? Potom patríte medzi lepšie platenú polovicu ľudí

16.6.2011

Priemerný plat na Slovensku je 880 eur. Pri zoradení zamestnancov od tých s najnižšími platmi po tých s najvyššími, plat človeka, ktorý je presne v strede, predstavuje medián. Na Slovensku je platový medián na úrovni 800 eur, teda o 11 % menej ako je priemerný plat.

„Priemerná mzda je oproti mediánu vyššia, pretože zhora nie je výška príjmov ničím obmedzená, no zdola áno. Priemerný plat je takmer vždy vyšší, najmä vďaka tomu, že jeho výška je ovplyvnená platmi vysokopríjmových skupín," povedal Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu Platy.sk.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedené rozdiely medzi priemerným platom a mediánom podľa jednotlivých odvetví. V údajoch sú započítané priemerné mesačné hrubé mzdy po započítaní odmien a 13.platu. Najväčšie rozdiely medzi priemerným platom a mediánom sú v odvetví lízingu, kde rozdiel medzi nimi je až 18 %. Kým priemerný plat je v lízingu 1209 eur mesačne, medián platu je takmer o 200 eur mesačne nižší.

Tabuľka 1: Rozdiel medzi priemerným mesačným platom a mediánom podľa odvetví


Zdroj: Platy.sk

"Priemerný plat v jednotlivých odvetviach je výrazne ovplyvnený zložením zamestnancov v danom odvetví. V jednotlivých odvetviach totiž pracujú ľudia aj na manažérskych, výrazne nadpriemerne platených pozíciách, až po administratívne alebo výrobné pozície. Vďaka rozdeleniu do jednotlivých úrovni platov podľa percentilov je možné odsledovať, aké je v konkrétnom odvetví zloženie zamestnancov", dopĺňa Dravecký.

Priemerný plat v Bratislavskom kraji je o 80 eur vyšší ako medián

Rozdiely medzi priemerným platom a mediánom je vidieť aj pri regionálnom porovnaní. V každom kraji je priemerný mesačný plat vyšší ako medián, minimálne o 8 percent. Napríklad kým v Bratislavskom kraji s najvyššími platmi na Slovensku je priemerný plat 1075 eur mesačne v hrubom, pri mediáne je mesačný zárobok v Bratislavskom kraji nižší o 80 eur.

Tabuľka 2: Rozdiel medzi priemerným platom a mediánom podľa krajov


Zdroj: Platy.sk

Zdieľam na FB

Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat