logo

Za posledný rok pokleslo poskytovanie benefitov

20.1.2010

Za posledný rok pokleslo poskytovanie finančných i nefinančných benefitov na Slovensku. V treťom kvartáli 2009 dostalo finančnú odmenu o osem percent menej zamestnancov ako za rovnaké obdobie minulého roku. V prípade trinásteho platu je tento pokles šesť percentný. Pri poskytovaní nefinančných benefitov boli zaznamenané medziročné prepady od dvoch do trinásť percent. Tieto zistenia pochádzajú z kontinuálneho internetového prieskumu platov Merces.sk, do ktorého sa za posledný rok zapojilo viac ako 101 tisíc respondentov.

Za posledné tri mesiace dosiahli odmeny priemernú výšku 878 eur, čo je o 15 percent menej ako pred rokom. V prípade poskytovania trinástych platov je situácia o niečo lepšia, priemerná výška trinásteho platu sa medziročne zvýšila o 9 percent a dosiahla úroveň 802 eur.

Prehľad poskytovaných finančných benefitov

200910_fin_benefity3.png\" mce_src=\"200910_fin_benefity3.png\" style=\"vertical-align: top;\" mce_style=\"vertical-align: top;\" height=\"73\" width=\"500\">

Zdroj: Merces.sk

„Od spustenia prieskumu v auguste 2007 dostalo finančné odmeny najmenej zamestnancov práve v treťom kvartáli tohto roku, pričom počet ľudí s odmenou klesá dlhodobo. Tento kvartál je zároveň poznačený aj najväčším prepadom samotnej výšky priemernej odmeny, keď po dvanástich mesiacoch klesla pod 1 000 eur. Situácia s trinástym platom ako s garantovanou zložkou mzdy, je o niečo pozitívnejšia. Aj keď ho poberá menej ľudí ako v minulosti, jeho výška stále medziročne rastie približne rovnakým desaťpercentným tempom už štvrtý kvartál za sebou\" dopĺňa Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu.

Poskytované nefinančné benefity

Za posledný rok nastal prepad v poskytovaní nefinančných benefitov. Najväčší pokles oproti minulému roku bol zaznamenaný pri benefitoch vzdelávanie zamestnancov a nápoje na pracovisku zadarmo. Spoločnosti naopak najmenej obmedzili príspevok na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť.

200910_nefin_benefity.png\" mce_src=\"200910_nefin_benefity.png\" style=\"vertical-align: middle;\" mce_style=\"vertical-align: middle;\" height=\"272\" width=\"500\">

Zdroj: Merces.sk

Najvýraznejšie prepady v poskytovaných nefinančných benefitoch boli zaznamenané v textilnom a chemickom priemysle, maloobchode, reštauračných službách a médiách. Ku škrtaniu benefitov pristúpili predovšetkým menšie spoločnosti do 50 zamestnancov. „Nefinančné benefity sú poskytované v nižšej miere všetkým skupinám zamestnancov od pomocných pracovníkov až po top manažérov. Avšak, len pri vrcholových manažéroch sme zaznamenali dva benefity, notebook aj na súkromné účely a príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie, kde bol síce len jednopercentný, ale predsa medziročný nárast v ich poskytovaní“, uzatvára Dravecký.

Internetový prieskum platov Merces.sk umožňuje návštevníkom porovnávať svoj plat s ľuďmi, ktorí pracujú na rovnakej pozícii ako oni, pričom sa do úvahy berie aj miesto výkonu práce, prax na pozícii, pohlavie a ďalšie dôležité kritéria pre relevantné porovnanie. Na základe vyše 241 tisíc zozbieraných dotazníkov o platoch a jeho zložkách je možné analyzovať vývoj priemerného platu či trendy v poskytovaní 13. platov, odmien a nefinančných benefitov od augusta 2007.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat