logo

Výročná správa Platy.sk 2012

15.1.2013

Porovnávanie platov je stále v kurze. Počas roka 2012 sa do nášho prieskumu platov zapojilo takmer 118 tisíc respondentov, čo znamená, že denne si svoj plat porovnalo 330 ľudí.

Návštevnosť portálu sa zastabilizovala na 1800 denných návštev, pričom najvyššia bola 23. januára 2012, kedy na Platy.sk počas jedného dňa prišlo 5700 ľudí.

Celkovo prieskum zahŕňa 500 pracovných pozícii. Aj v tomto roku platí, že platy si porovnávajú najčastejšie zamestnanci pracujúci na pozíciách Administratívny pracovník, referent, Účtovník, Programátor, Vodič a Obchodný zástupca. Priemerný vek respondenta bol 30,5 rokov.

V minulom roku sme sa v našich analýzach venovali viacerým témam, napríklad benefitom, odmenám, platom učiteľov a podobne. Kľúčové slová z článkov ukazuje nasledujúci obrázok:


Reálna mzda na Slovensku klesla

Nominálny priemerný plat na Slovensku dosahuje podľa Platy.sk 851 eur. Oproti minulému roku stúpol o 3,3%. Po započítaní inflácie si však zamestnanci mohli v roku 2012 kúpiť menej tovarov a služieb ako v roku 2011. Reálny plat poklesol o -0,42%.


Zdroj: Platy.sk

Regionálne rozdiely v platoch sa ešte viac prehĺbili. Najrýchlejšie totiž podľa údajov od respondentov Platy.sk rástli v Bratislavskom kraji (4,3%), najmenej stúpli platy v Nitrianskom kraji (2,0%). Zamestnanci v Bratislavskom kraji stále zarábajú najviac, v priemere 1138 eur. Ich plat je o 53% vyšší ako priemerný plat zamestnancov v Prešovskom kraji (742 eur). Ak by bol rast cien tovarov a služieb rovnomerný na celom Slovensku, reálne platy by rástli len v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. V ostatných krajoch je medziročný rast priemerných platov nižší alebo rovnaký ako výška inflácie (3,7%).


Zdroj: Platy.sk

Síce je priemerný plat 851 eur, polovica ľudí na Slovensku podľa prieskumu Platy.sk zarába menej ako 688 eur. V Prešovskom kraji až 68% ľudí zarába do 800 eur, kým v Bratislavskom kraji ma takýto plat len 29% zamestnancov. Veľké rozdiely sú aj vo vysokých zárobkoch nad 2450 eur, keď v Bratislavskom kraji má takýto plat 5% ľudí, v Prešovskom kraji len 1%.


Zdroj: Platy.sk

Najrýchlejšie rástli platy najlepšie zarábajúcim

Priemerný hrubý plat pomocných pracovníkov dosiahol v minulom roku 495 eur. Oproti roku 2011 tak stúpol len o jedno percento. Porovnanie platov podľa úrovne pozície taktiež ukazuje, že technické zamestnania, kam patrí napríklad programátor, technológovia, konštruktéri a pod. sú platené lepšie než netechnické povolania ako napríklad lekári, ekonómovia, marketéri, obchodníci a pod. Najviac si na Slovensku za posledný rok prilepšili vrcholoví manažéri, v priemere im stúpli platy o 4% na 2548 eur. 


Zdroj: Platy.sk

Najvyššie platy v roku 2012 deklarovali zamestnanci v top manažmente. Vedie generálny riaditeľ, ktorého priemerná mzda na Slovensku predstavuje 4430 eur mesačne v hrubom. Ak si odmyslíme vrcholový manažment, najlepšie platy sú v IT a strednom manažmente. 



Zdroj: Platy.sk

Je možnosť vyjednať v roku 2013 vyšší plat?

Vo všeobecnosti je na trhu práce situácia zlá. Nezamestnanosť sa približuje úrovni, ktorá tu bola po vypuknutí krízy na prelome rokov 2008 a 2009. Zamestnávatelia sa nechávajú počuť, že posledné legislatívne zmeny Zákonníku práce a daňových zákonov im neľahkú situáciu ešte komplikujú. Nedá sa tak očakávať, že platy vo všeobecnosti porastú aspoň takým tempom, ako inflácia. Nebudú na to zdroje a kvôli vysokej nezamestnanosti ani tlak. Iste, sú profesie, ktoré sú nedostatkové. Dopyt po kvalitných manažérov, technológov, ITčkárov a pod. spôsobí, že platy týchto zamestnancov môžu rásť výraznejšie ako ceny v obchodoch. Vo všeobecnosti nás však na trhu práce nečaká ľahký rok. Prioritou pre zamestnaných ľudí bude udržať si zamestnanie. Tí, ktorí si prácu hľadajú, sa musia obrniť trpezlivosťou a vytrvalosťou.

Porovnajte si plat s najväčšou dostupnou databázou údajov

Prieskum platov Platy.sk už vyše 5 rokov pomáha ľuďom zorientovať sa v platoch. Od vzniku stránky sa do prieskumu zapojilo viac ako 630 tisíc respondentov. Ďalšie stotísice používateľov  si pozreli priemerné platy na svojich pozíciách, využili kalkulačku na výpočet čistej mzdy alebo si prečítali zaujímavé články. Aj naďalej budú Platy.sk k dispozícii tým, ktorí chcú vedieť, či ich plat zodpovedá trhu práce a pripravujú sa na platové vyjednávanie či už v rámci pracovných alebo hodnotiacich pohovorov. Stačí navštíviť prieskum platov.


Porovnať plat 







Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat