logo

Trinásty plat má na konci roka pätina ľudí

12.1.2012

Odmeny formou 13. platu deklaruje v tomto roku pätina ľudí. Priemerná výška 13. platu je 717 eur, čo je o 3% menej ako pred rokom. Sú však pozície, na ktorých ľudia nedostávajú 13. plat vôbec. Ide napríklad o kuriérov, kozmetičky, ale aj o učiteľov na základnej škole.

Tabuľka 1: Trinásty plat v roku 2011

Zdroj: Platy.sk

Najčastejšie 13. platy dostávajú manažéri a ľudia vo veľkých firmách

Trinásty plat je odmena, ktorá sa odvíja od výšky priemerného základného platu. Výška priemerného platu preto rastie so stúpajúcou úrovňou pracovnej pozície. Priemerný 13. plat ľudí na pozíciách pomocných zamestnancov je 283 eur, priemerný 13. plat top manažérov je takmer desať násobne vyšší.

Tabuľka 2: Prehľad priemerných 13. platov podľa úrovne pozícií

Prehľad priemerných 13. platov podľa úrovne pozícií

Zdroj: Platy.sk

„Ďalším kritériom, ktoré ovplyvňuje výšku trinástych platov, je veľkosť firmy, v ktorej ľudia pracujú. Najčastejšie trináste platy dostávajú ľudia vo veľkých firmách nad 1000 zamestnancov, kde sú ich odmeny aj najvyššie. Vo veľkých firmách sú 13. platy často garantované  v kolektívnych zmluvách. Firmy ich teda neposkytujú podľa toho, aké majú ekonomické výsledky v danom roku, ale podľa dohody, akú majú stanovenú," povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Pri kuriéroch alebo kozmetičkách 13. platy neexistujú

Na väčšine sledovaných pracovných pozícií v prieskume Platy.sk dostáva 13. plat vyplatený aspoň isté percento zamestnancov. Na pozíciách ako sú kuriér, doručovateľ, šéfkuchár, kozmetička, obsluha čerpacej stanice, pilčík, opatrovateľ, osobný asistent alebo knihovník neuvádzajú ľudia 13. platy  vôbec.

Podľa prieskumu Platy.sk sú najvyššie 13. platy na pozíciách vo vrcholovom manažmente. Country manažér alebo generálny riaditeľ dostávajú na konci roka trináste platy vo výške takmer 4000 eur. Vyššie ako 2000-ové odmeny majú tiež ľudia z vrcholového manažmentu na pozíciách ekonomický, finančný riaditeľ, výkonný riaditeľ či IT  manažér.

„Takéto odmenenie na konci roka sa samozrejme netýka každého manažéra, ale iba približne tretiny z nich," povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najnižšie 13. platy majú upratovačky, čašníci, pokladníci a sanitári, pri ktorých jeho priemerná výška predstavuje takmer polovicu ich mesačného platu a pohybuje sa pod 250 eur.

Tabuľka 3: Vybrané pozície s najvyšším a najnižším 13.platom

Vybrané pozície s najvyšším a najnižším 13.platom

Zdroj: Platy.sk




Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat