logo

Slováci budú mať vyššiu minimálnu mzdu ako Česi a Maďari

12.10.2015

Slovensko bude mať v roku 2016 vyššiu minimálnu mzdu ako susední Česi i Maďari. Najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou pracuje v oblasti stravovacích zariadení, textilnej výroby i sociálnej starostlivosti.

Oproti predchádzajúcemu roku nastal rozdiel v oblasti poštových služieb, kedy podiel zamestnancov s minimálnou mzdou tvoril až 10 %, pričom dnes je rozdiel o 5 % menší. Od začiatku budúceho roka stúpne výška minimálnej mzdy o 6,58 % a dostane sa tak na sumu 405 eur. V roku 2016 by si mali mesačne ľudia s minimálnou mzdou v hrubom prilepšiť o 25 eur viac, ako to bolo v predchádzajúcom roku.

Z porovnania priemernej mzdy za 2. kvartál 2015 a výšky minimálnej mzdy pre rok 2016 v rámci Slovenska, Česka a Maďarska vyplýva, že Slovensko je na prvej priečke z týchto krajín s najvyššou minimálnou plánovanou mzdou na rok 2016. Rozdiel priemernej a minimálnej mzdy je na Slovensku 472 eur, minimálna mzda predstavuje 46% priemernej mzdy. U susedných Maďarov je rozdiel o čosi nižší (440 EUR), no v Česku výrazne vyšší (605 EUR). V Českej republike predstavuje minimálna mzda len 38% priemernej mzdy.


Poznámka (13.10.2015): v pôvodnej tlačovej správe z 12.10.2015 bol uverejnený obrázok s nesprávne uvedenou priemernou mzdou v Českej republike.

V poštových službách je o 5% nižší podiel ľudí s minimálnou mzdou

Najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou sa nachádza v oblasti stravovacích zariadení, pod ktoré patria reštaurácie, bary, jedálne a podobne, ich podiel je až 11-percentný. Zhruba 10 % ľudí s platom pohybujúcim sa okolo minimálnej mzdy tvoria zamestnanci pracujúci v textilnom a odevnom priemysle. Oproti predchádzajúcemu roku nastal rozdiel v oblasti poštových služieb, kedy podiel zamestnancov s minimálnou mzdou tvoril až 10 %, pričom dnes je rozdiel o 5 % menší. Podiel zamestnancov pracujúcich v ubytovacích zariadeniach zarábajúcich minimálnu mzdu ostal voči roku 2014 nezmenený.

Podiel ludi s minimalnou mzdou podla odvetvia


Minimálnu mzdu má viac ako polovica krajčírov a upratovačiek

Pozícia krajčíra tvorí najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou (57 %), pričom jeho hrubý mesačný plat sa pohybuje vo výške 438 eur mesačne. V predchádzajúcom roku bola medzi pozíciami, ktoré tvorili najväčší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou, pozícia upratovačky, ktorá predtým zarobila priemerne 399 eur za mesiac v hrubom. Dnes je podiel upratovačiek ešte o 3 % vyšší ako v predošlom roku a ich celkový hrubý mesačný plat je na úrovni 425 eur.

Podiel ľudí s minimálnou mzdou na pozíciách


Porovnajte si plat s ostatnými



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat