logo

Polovica programátorov zarába viac ako 1300 eur

24.2.2013

Podľa Platy.sk desať percent programátorov zarába menej ako 950 eur a viac ako 10% programátorov má plat vyšší ako 1850 eur.

Programátori - sedia za počítačom a sústredene hľadia na monitor zaplnený zmesou nezrozumiteľných znakov, písmen a číslic. Teda aspoň pre väčšiu časť populácie sú programovacie jazyky, v ktorých vznikajú internetové stránky, počítačové alebo mobilné aplikácie, španielskou dedinou. O programátoroch sa hovorí, že sú introverti, dobre zarábajú a do práce sú tak zažratí, že celý deň nemusia ani jesť, kým nevyriešia problém, na ktorom práve pracujú. O sociálnom živote programátorov prieskum nemáme, ale čo sa týka platov, do internetového prieskumu Platy.sk sa ich zapojilo vyše 2200 a z toho sa už niečo dozvedieť dá.

Podľa hlasovania návštevníkov portálu Pozicie.sk je programátor jedna z najatraktívnejších pozícii. Priemerný mesačný plat programátorov zapojených do prieskumu Platy.sk za posledných 12 mesiacov predstavuje 1389 eur v hrubom. Podľa týchto údajov desať percent programátorov zarába menej ako 950 eur a tých horných 10% má plat vyšší ako 1850 eur.


Pri debate o programátoroch sa nám vybavia v drvivej väčšine muži, lebo ide o typicky mužskú prácu a zastúpenie respondentov to potvrdzuje. Len 5% zamestnancov na tejto pozícii sú ženy. Na rozdiel od iných profesií, je práca programátora a ich ženských kolegýň odmeňovaná takmer rovnako. Ženy na tejto pozícii zarábajú v priemere len o 30 eur menej ako muži.


Baštou programátorov je Bratislavský kraj, kde ich pracuje takmer dve tretiny a v tomto regióne evidujeme aj najvyšší priemerný plat - 1477 eur. Výraznejšie zastúpenie majú programátori ešte v Košickom a Žilinskom kraji, kde priemerný plat na tejto pozícii predstavuje 1305 respektíve 1285 eur. Najnižší priemerný plat na pozícii programátor sme zaznamenali v Trenčianskom kraji, kde dosahuje 1159 eur.

Pomerne vysoký plat programátorov vo vekovej skupine nad 55 rokov môže byť skreslený len ôsmimi respondentmi. V tejto vekovej skupine evidujeme aj najväčší rozptyl platov od 760 do 2250 eur.


Programátori pracujú v rôznych spoločnostiach. Najviac z nich vo firmách, ktorých predmetom podnikania je IT alebo telekomunikácie, ďalší v odvetví finančné služby, v priemyselnej výrobe obchode či doprave. Ak ste programátor a chcete ozaj dobre zarábať, zamestnajte sa v banke. Tu je priemerný plat programátora 1562 eur. V priemysle zarobia v priemere o 330 eur menej a v školských inštitúciách len necelých 1100 eur.

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Neviem, či to platí aj pre programovacie jazyky, no viem, ktorý z nich zabezpečuje ľuďom najvyšší plat. Vyhráva Oracle s priemerným platom 1634 eur. Programátori v Oracle zarábajú o 11% viac ako C++ programátori a až o 32% viac ako PHP programátori. 


Už začínajúci programátori s priemerným platom 1204 eur zarábajú viac, ako je priemerný plat všetkých vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. Najvyššie platy ale majú programátori vo veku 35-44 rokov - 1617 eur.  

Plat programátorov závisí od miesta výkonu práce aj od praxe. Tá je často získavaná už počas štúdia. Či zarábate primerane ako naši respondenti, ľahko zistite po vyplnení krátkeho dotazníka. Stačí si vybrať konkrétnu pozíciu a vyplniť potrebné údaje pre porovnanie platu.

Porovnať plat 



pošli na vybrali.sme.sk





Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat