logo

Platy učiteľov sú výrazne pod priemerom ľudí s vysokoškolským vzdelaním a absolventi pedagogických fakúlt hľadajú prácu skôr v administratíve

20.11.2015

V súvislosti s udalosťami v oblasti vzdelávania, kedy sa učitelia odhodlali upozorniť na zlú situáciu v školstve, ostalo viacero škôl vo štvrtok zatvorených. Platy kvalifikovaných zamestnancov v oblasti školstva sú výrazne pod priemerom platu zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním.

Absolventi pedagogických fakúlt orientujú svoj záujem pri hľadaní práce skôr na pozície v administratíve.

Učiteľ s vysokoškolským vzdelaním má nižší plat ako zamestnanec so SŠ s maturitou

„Každý kvalifikovaný učiteľ na základnej či strednej škole musí mať vysokoškolské vzdelanie. Ako vidíme, platy týchto kvalifikovaných zamestnancov sú výrazne pod priemerom ostatných pracujúcich s porovnateľným vzdelaním. Najvypuklejšie to badať v Bratislavskom kraji, preto sa netreba čudovať, že práve z hlavného mesta počuť nespokojných učiteľov najviac," uviedol Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk.

Tabuľka: Priemerné hrubé mesačné mzdy učiteľov


Ak porovnáme platy učiteľov s platmi zamestnancov s iba stredoškolským vzdelaním, v porovnaní s učiteľmi takíto zamestnanci na niektorých pozíciách neraz zarábajú aj výrazne viac.


Tabuľka: Príklady pozícií, kde aj zamestnanci so stredoškolským vzdelaním majú vyšší plat ako učitelia


Viac ako tretina absolventov pedagogických fakúlt hľadá zamestnanie v administratíve

Vzhľadom k situácii v oblasti školstva, čoraz menej absolventov pedagogických fakúlt sa pri hľadaní práce zameriava na profesiu učiteľa. Podľa portálov Profesia.skEdujobs.sk, absolventi pedagogických fakúlt najčastejšie reagujú na pozície v oblasti administratívy a obchodu. Medzi TOP pozíciami, na ktoré absolventi pedagogických fakúlt reagovali najviac, boli administratívny pracovník, asistent či predavač. Až na 17. mieste záujmu bola pozícia učiteľa.


Tabuľka: Skutočný záujem absolventov pedagogických fakúlt o pracovné pozície


Pri hľadaní práce a deklarovanom záujme absolventov pedagogických fakúlt takmer polovica z nich vo svojich životopisoch uvádza záujem o pozíciu administratívny pracovník, pričom o pozíciu učiteľa sa zaujíma zhruba tretina týchto absolventov. Údaje o preferenciách absolventov pedagogických oborov naznačujú, že záujem o prácu vo vyštudovanom obore je pomerne nízky. Je preto možné, že v školstve vznikne v nasledujúcich rokoch problém s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov so záujmom o pedagogické pozície.


Tabuľka: Deklarovaný záujem absolventov pedagogických fakúlt o pracovné pozície


Porovnajte si plat s ostatnými



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat