logo

Platové očakávania uchádzačov o prácu po prvýkrát klesli

20.1.2010

Od začiatku tohto roka platové očakávania uchádzačov o prácu klesajú. Kým od roku 2006 platové očakávania rástli medziročne v priemere o 11 percent, tento rok sa ich rast spomalil a za posledné tri mesiace po prvýkrát klesli o jedno percento. Spomenuté zistenia vyplynuli z údajov najväčšieho pracovného portálu Profesia.sk.

Priemerné očakávané platy uchádzačov o prácu kontinuálne rástli od roku 2006. Kým začiatkom roka 2006 boli priemerné očakávané platy na úrovni 555 eur, v prvom štvrťroku tohto roka dosiahli hodnotu 760 eur. V súčasnosti sa pohybujú na úrovni 756 eur.

Vývoj platových očakávaní uchádzačov o prácu

2009_07_platove_ocakavania.png\" mce_src=\"2009_07_platove_ocakavania.png\" style=\"vertical-align: middle;\" mce_style=\"vertical-align: middle;\" height=\"297\" width=\"483\">

Zdroj: Profesia.sk

„Vysoký rast platových očakávaní v posledných rokoch bol daný najmä prudkým rozvojom ekonomiky, rastom zamestnanosti, príchodom zahraničných investorov ako aj čím ďalej vypuklejším nedostatkom kvalifikovaných kandidátov na trhu. Platové očakávania najviac rástli v rokoch 2006 a 2007. V roku 2008 sa rast mierne spomalil a v druhom štvrťroku 2009 sme už zaznamenali ich pokles“, upresňuje Miroslav Dravecký, projektový manažér spoločnosti Profesia, ktorá prevádzkuje rovnomenný pracovný portál.

Pri regionálnom porovnaní vyplynulo, že platové očakávania najmenej medziročne rástli v Bratislavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Ich medziročný rast sa pohyboval v priemere na úrovni štyroch percent. Naopak, Košický kraj zaznamenal najväčší nárast platových očakávaní a to na úrovni šiestich percent.

Priemerné očakávané platy najviac rástli u ľudí so základným vzdelaním a to o necelých sedem percent. Rovnaký medziročný rast, na úrovni piatich percent, bol zaznamenaný u ľudí so stredoškolským vzdelaním s maturitou a vysokoškolským vzdelaním. Najmenej rástli platové očakávania uchádzačom so stredoškolským vzdelaním bez maturity.

„Pri porovnaní platových očakávaní podľa pohlavia vyplynulo, že u mužov rástli očakávania rýchlejšie ako u žien. Kým muži v súčasnosti očakávajú platy v priemere o osem percent vyššie ako pred rokom, ženy očakávajú vyššie platy len o tri percenta,“ dopĺňa Dravecký.

Ľudia na pozíciách chyžnej, upratovačky, robotníka a asistenta audítora sú ochotní pracovať za nižšie platy ako pred rokom. Naopak, najväčší nárast platových očakávaní oproti minulému roku bol zaznamenaný u záujemcov o prácu na pozíciách napríklad vrátnika, recepčného, fakturanta, obchodného manažéra a marketingového pracovníka


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat