logo

Plat na Slovensku vyšší ako v Čechách? Iba v očakávaniach.

24.3.2010

Priemerný plat je na Slovensku vyšší ako v Českej republike, no platí to len pre očakávané platy. Na Slovensku bol očakávaný plat v prvom kvartáli tohto roku 761 eur, kým v Českej republike len 733 eur. Tieto zistenia vyplývajú z desiatok tisícov údajov o platových požiadavkách uchádzačov, ktoré uvádzajú vo svojich životopisoch na portáloch Profesia.sk a Profesia.cz.

Kým v prvom štvrťroku 2009 bol na Slovensku priemerný očakávaný plat 749 eur a v Českej republike 779 eur, z údajov prvého kvartálu 2010 vyplýva, že u nás medziročne očakávané platy stúpli o 3%, no v Českej republike klesli o 6%. U nás tak dnes žiadajú uchádzači v priemere o 4% vyššie zárobky ako u západných susedov.


Zdroj: Profesia.sk

„Celkový vývoj priemerného očakávaného platu na Slovensku ukazuje, že po stagnácii počas roka 2009 došlo k jeho miernemu zvýšeniu. Nárast nie je ani zďaleka taký výrazný, na aký sme boli zvyknutí z predkrízového obdobia. Napríklad kým medzi prvými kvartálmi 2008 a 2007 stúpli očakávané platy o 11%, v porovnaní prvých kvartálov 2009 a 2008 to bol nárast o 6% a medzi prvými kvartálmi 2010 a 2009 už len 2%", upresňuje Miroslav Dravecký, projektový manažér platového prieskumu Merces.sk.

Očakávané platy podľa krajov
Najvyššie očakávané platy, vo výške 809 eur, sú v Bratislavskom kraji a najnižšie v Košickom kraji, kde dosiahli 685 eur. Očakávané platy najviac stúpli v Prešovskom a Košickom kraji (+5%) a najmenej v Banskobystrickom a Trnavskom kraji (+2%). V porovnaní so skutočnými platmi, sledovanými na základe údajov z Merces.sk, sú najvyššie platové očakávania v Prešovskom kraji, keďže očakávané platy tam sú o 9% vyššie ako skutočné priemerné platy v kraji. Naopak, v porovnaní so skutočnými platmi si najmenej vo svojich životopisoch uvádzajú uchádzači, ktorí chcú pracovať v Bratislavskom kraji (-19%).
„Tento vysoký rozdiel je spôsobený tým, že veľa uchádzačov mimo bratislavského regiónu si hľadá prácu doma ale aj v Bratislave, no svoje platové očakávania prispôsobuje podmienkam regiónu, kde sú skutočné platy oveľa nižšie než v Bratislavskom kraji", dopĺňa Dravecký.

Najviac prestreľujú tí starší
Z pohľadu veku sa do výšky skutočných platov najviac trafili uchádzači vo veku nad 55 rokov. Ich očakávaný plat predstavuje 780 eur. Najväčšie rozdiely medzi očakávanými a skutočnými platmi boli zaznamenané vo vekovej kategórii 25 až 34 ročných, kde si uchádzači pýtajú o 6% menej ako je skutočný plat zamestnancov rovnakej vekovej kategórie. Z tohto pohľadu najviac prestreľujú uchádzači vo veku od 45 do 54 rokov, lebo ich očakávania sú o 5% vyššie ako skutočný plat tejto kategórie zamestnancov.

Nereálne očakávania na pozíciách z textilného priemyslu
Najnižšie očakávané platy v porovnaní s tými skutočnými boli zaznamenané na pozíciách z kategórie telekomunikácií a vrcholového manažmentu. Priemerný očakávaný plat na týchto pozíciách je o viac než 20% nižší než skutočný plat. „Rozdiel je spôsobený tým, že uchádzači vo svojich životopisoch kombinujú rôzne pracovné pozície, no očakávaný plat je prispôsobený tým pozíciám, ktoré sú menej platené. Na druhej strane, medzi oblasti, kde je očakávaný plat vyšší ako skutočný, patrí textilný a kožiarsky priemysel (+29%) a rôzne pomocné práce (+27%)", uzatvára Dravecký.

Skutočné platy vychádzajú z údajov internetového prieskumu platov Merces.sk do ktorého sa v roku 2009 zapojilo viac ako 102 tisíc respondentov. Analyzovať platový vývoj je možné od augusta 2007. Očakávané platy sa analyzujú z platových údajov, ktoré uvádzajú uchádzači o prácu vo svojich životopisoch.




Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat