logo

Pätina zamestnancov má na pracovisku nápoj zdarma

18.6.2013

Zamestnávateľ je povinný sprístupniť zamestnancom pitnú vodu. Niektoré firmy však poskytujú širšie spektrum nápojov na pracovisku od kávy cez čaje, minerálky a iné sladené vody. Tento benefit je najrozšírenejší v Bratislavskom kraji, v súkromných IT firmách.

Podľa respondentov portálu Platy.sk až 21% zamestnancov disponuje benefitom nápoje zdarma. Kým v Bratislavskom kraji je tento benefit najrozšírenejší a občerstviť sa môže 26% zamestnancov, v Prešovskom kraji má tento benefit len 15% ľudí. Súvisí to aj s tým, že na západe Slovenska je vyššia koncentrácia súkromných spoločností so zahraničným vlastníctvom, čo sú zamestnávatelia, ktorí najviac poskytujú nápoje na pracovisku zdarma (30%). Naopak, zamestnanci v štátnej správe, samospráve uviedli tento benefit najmenej, disponuje ním len  6% z nich.

Graf1: podiel zamestnancov s benefitom Nápoje na pracovisku zadarmo podľa vlastníctva spoločnosti


Zdroj: Platy.sk

Pohľad na odvetvia ukazuje, že nápoje na pracovisku sú štandardom v IT a telekomunikačných spoločnostiach, kde sa môže zdarma občerstviť viac ako tretina zamestnancov. Vysoký podiel zamestnancov s týmto benefitom pracuje v oblasti práva a advokácie alebo v rôznych službách. napríklad v priemyselnej výrobe disponuje týmto benefitom 22% zamestnancom, rovnako ako v stavebníctve. Na chvoste rebríčka odvetví, kde firmy poskytujú nápoje zdarma, je školstvo, úrady verejnej správy a zdravotníctvo.

Graf2: Podiel zamestnancov s benefitom Nápoje na pracovisku zadarmo podľa odvetvia


Zdroj: Platy.sk


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat