logo

Necelá pätina ľudí môže očakávať 13. plat

26.11.2013

Trináste platy nedostáva ani 20% ľudí. Firmy častejšie ako 13. platy vyplácajú odmeny. Najvyššie odmeny dostávajú ľudia vo veku od 35 do 44 rokov. Približne osem percent ľudí v prieskume uviedlo, že im oproti minulému roku nejaký benefit vo firme zrušili.

Koncoročnú odmeny v podobe 13. platu dostáva na Slovensku 18% ľudí. Finančné odmeny mimo trinásteho platu dostáva 26% zamestnancov.

Výška priemerného 13. platu na Slovensku je  647 eur, výška priemerných vyplatených odmien je 817 eur.


Zdroj: Platy.sk  

* Rozdiel medzi 13. platom a odmenou je v nárokovateľnosti. Mnohé firmy, ktoré 13. plat poskytujú, majú jeho vyplatenie už priamo v pracovných zmluvách, no finančné odmeny často závisia od finančných výsledkov firmy počas roka.

Prax zvyšuje odmeny iba prvé roky

Výška 13. platu rastie s počtom rokov praxe, ktoré má človek za sebou a čím je človek v praxi dlhšie, tým je vyššia aj pravdepodobnosť, že mu bude 13. plat vyplatený.  Závislosť odmien od rokov praxe je ešte viditeľnejšia. Ak nemáte prax, respektíve ste na trhu menej ako rok, je pravdepodobnosť, že dostanete odmeny o polovicu nižšia ako pri ľuďoch, ktorí uvádzajú prax od 1 do 2 rokov.

Najvyššie 13. platy aj odmeny majú ľudia po 6 rokoch praxe. Ďalej už ale prax odmeny nezvýši.


Zdroj: Platy.sk  

Ak chcete odmeny, pracujte vo veľkej firme

Výška 13. platu závisí viac od pracovnej pozície a odpracovaných rokov, ako od veľkosti spoločnosti, pre ktorú pracujete. Veľkosť firmy však ovplyvňuje to, či vôbec firmy 13. platy poskytujú. 

Najmenej časté sú 13. platy vo firmách do 20 ľudí, kde ich dostáva iba 14% zamestnancov. Naopak vo firmách nad 1000 zamestnancov v tomto roku 13. platy deklaruje 28% ľudí.


Zdroj: Platy.sk  

„Firiem, ktoré ešte vyplácajú 13. platy v posledných rokoch ubúda. Najvyšší podiel ich je ale vo veľkých firmách a tiež vo firmách z oblasti výroby, priemyselnej výroby a ťažby nerastov. Ide o odvetvia, v ktorých aj v súčasnosti často pôsobia odbory," vysvetľuje Miroslav Dravecký, produktový manažér Platy.sk.


Odmeny sú najčastejšie vyplácané vo výrobe, prenose a rozvode energetických médií, finančných službách a informačných technológiách a telekomunikáciách.

Oproti minulému roku počet ľudí s koncoročnými odmenami klesol. Na otázku, či vám zamestnávateľ za posledný rok nejaký benefit zrušil, odpovedalo kladne 8 percent respondentov. Najčastejšie zrušili zamestnancom firmy odmeny a 13. platy. Ubudli najmä ľudia s odmenami pracujúci na pozíciách v administratíve a v nižšom a strednom manažmente. Z krajov o odmeny prišli najčastejšie ľudia v Banskobystrickom kraji.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat