logo

Najrozšírenejšie sú benefity v centrách zdieľaných služieb

6.8.2012

Poskytovanie nefinančných benefitov oproti minulému roku nezmenené.

Firmy nie sú nútené svojim zamestnancom poskytovať nadštandardné benefity, rozpočty firiem na odmeňovanie nestúpajú. Kleslo poskytovanie benefitov ako nápoje na pracovisku zadarmo, vzdelávanie zamestnancov či príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie. Vyplynulo to z platového prieskumu Platy.sk, do ktorého sa za poledný rok zapojilo 132 000 ľudí.

Najrozšírenejším benefitom v prvom polroku 2012 bol flexibilný pracovný čas. Štvrtina ľudí zapojených do platového online prieskumu Platy.sk povedala, že majú možnosť pracovať formou flexibilného pracovného času.

Druhý najrozšírenejší benefit je možnosť využívať mobilný telefón aj na súkromné účely a tretím najrozšírenejším benefitom je poskytovanie nápojov na pracovisku zadarmo.

Tabuľka: Nefinančné benefity podľa rozšírenia


Zdroj: Platy.sk

Flexibilný pracovný čas sa stáva bežný

Centrá zdieľaných služieb, lízingové spoločnosti, firmy z odvetvia informačných technológií, telekomunikácií, výroby, prenosu a rozvodu elektriny alebo plynu poskytujú svojim zamestnancom štedré výhody. Takmer všetky zo sledovaných nefinančných benefitov sú v týchto odvetviach poskytované nadpriemerne.

V priemere na Slovensku má možnosť využívať flexibilný pracovný čas asi každý štvrtý zamestnanec. U ľudí pracujúcich v informačných technológiách je práca na flexibilný pracovný čas takmer bežná a môže ju využívať každý druhý zamestnanec.

Vzdelávanie zamestnancom poskytujú firmy asi 18% respondentom platového prieskumu Platy.sk. Z ľudí, ktorí pracujú v centrách zdieľaných služieb, vzdelávanie od firmy pritom dostalo až 38%, spomedzi ľudí v odvetví výroba, prenos a rozvod plynu tretina a z informatikov 32%.

Tabuľka 2: Prehľad benefitov v odvetviach, kde je poskytovanie benefitov najrozšírenejšie


Zdroj: Platy.sk

Dni dovolenky navyše poskytujú najmä firmy nad 1000 zamestnancov

Letné mesiace sú obdobím čerpania letných dovoleniek. Zo zákona má každý človek nárok na 20 dní dovolenky do 33 rokov a po dovŕšení 33 rokov má zamestnanec nárok na 5 týždňov dovolenky. Zamestnávatelia ako benefit poskytujú svojim zamestnancom nad rámec zákona ešte ďalšie dni dovolenky navyše. V prvom polroku 2012 malo medzi svojimi bonusmi aj dni dovolenky navyše 8,7 % zamestnancov.

Tento benefit je zatiaľ najrozšírenejší vo veľkých firmách, kde je zastupiteľnosť zamestnancov jednoduchšia. U ľudí pracujúcich vo firmách do 20 zamestnancov majú viac ako zákonný počet dní dovolenky len 4% zamestnancov. Na rozdiel od malých firiem, vo firmách nad 1000 zamestnancov je dovolenka navyše bežná pre každého piateho človeka.

Tabuľka 3: Dni dovolenky navyše podľa veľkosti firmy


Zdroj: Platy.sk

Okrem odvetví ako sú leasing, centrá zdieľaných služieb a výroba, prenos a rozvoz elektriny, kde sú nadpriemerne poskytované takmer všetky benefity, sú dni dovolenky navyše rozšírené aj v kategóriách samospráva a štátna správa. V samospráve má voľno navyše takmer tretina ľudí a v štátnej správe viac ako štvrtina.

Tabuľka 4: Odvetvia, kde sú dni dovolenky navyše najrozšírenejšie


Zdroj: Platy.sk

Naopak ľudia, ktorí pracujú v odvetviach ako je výroba celulózy, papierenských výrobkov alebo textilná, odevná, kožiarska výroba dni dovolenky navyše takmer nepoznajú.

Tabuľka 5: Odvetvia, kde sú dni dovolenky najmenej rozšírené


Zdroj: Platy.sk

Dovolenku navyše má na Slovensku skoro každý desiaty, v Česku každý štvrtý

Podľa prieskumu Platy.cz, ktorý zbiera údaje rovnakou metodikou, v Českej republike je benefit voľných dní nad rámec zákona rozšírenejší. Dni dovolenky navyše má u našich západných susedov až 23% zamestnancov. Podľa zákona má pritom rovnako v Českej republike ako u nás zamestnanec nárok na 20 dní dovolenky. Rovnaká výmera na rozdiel od Slovenska však platí aj pre ľudí nad 33 rokov. Navyše od zamestnávateľa pritom dostávajú v priemere týždeň dovolenky.





Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat