logo

Na pozíciách vhodných pre matematikov a štatistikov sa zarába 1 200 eur

22.12.2010

Väčšina pracovných ponúk vhodných pre ľudí, ktorí ovládajú aplikovanú matematiku a štatistiku, je v Bratislavskom kraji a v súkromnej sfére. Táto skutočnosť sa odzrkadľuje aj pri platoch, aké zamestnávatelia poskytujú na jednotlivých pozíciách pre nich vhodných. Medián platov na pozíciách pre matematikov je 1 200 eur mesačne.

V druhom polroku 2010 bol celoslovenský medián platu ľudí s ukončenou vysokou školou 1000 eur. Oproti tomu, ľudia ktorí pracujú na pozíciách vhodných pre aplikovaných matematikoch a štatistikoch mali medián platov o 200 eur vyšší.

Za pracovné pozície vhodné pre aplikovaných matematikov boli vytipované pozície, kde sa zvyknú požadovať znalosti z oblasti matematiky - teda ide o pozície, na ktorých sa kladú požiadavky na špecializáciu v oblasti matematiky, ekonometrie, štatistiky, aktuárstva či kvantitatívnych metód.

Ako pozície vhodné pre aplikovaných matematikov a štatistikov boli vyhodnotené pozície: finančný analytik, obchodný analytik, poistný matematik, pracovník treasury, risk manager, risk specialist, špecialista finančných trhov, špecialista marketingových analýz, štatistik a výskumný a vedecký pracovník

Najvyšší medián platu spomedzi ľudí pracujúcich na vhodných pozíciách pre aplikovaných matematikov a štatistikov majú ľudia, ktorí pracujú v bankovníctve na pozícií risk manager. Na tejto pozícii je medián platu 1 500 eur mesačne. Druhou najlepšie platenou pozíciou s pomedzi pozícií vhodných pre aplikovaných matematikov je pozícia risk specialist v bankovníctve. Treťou je pozícia pracovník treasury tiež v bankovníctve.  

Graf 1: Porovnanie priemerného platu s 5% orezaním a mediánu na pozíciách vhodných pre matematikov a štatistikov

Zdroj: Platy.sk

Interkvartilové rozpätie platov
Na najlepšie platených pracovných pozíciách (pracovník treasury, risk manager, risk specialist) sú zároveň badateľné výrazné interkvartilové rozpätia platov. Interkvartilové rozpätie platov (IQR) je indikátorom, ktorý pri plate odráža naviazanie platu napríklad na výkon konkrétneho zamestnanca alebo na jeho individuálne špeciálne schopnosti oproti konkurentom na trhu. Tieto údaje hovoria o tom, aký je rozdiel v plate medzi skupinou najlepšie a najhoršie zarábajúcich zamestnancov na uvedených pozíciách. čím väčšia hodnota IQR, tým sú rozdiely v platoch zamestnancov na danej pozícii výrasznejšie.

Pri pracovníkoch treasury dosahuje IQR po započítaní 13. platu a odmien výšku 1100 eur. Pri risk manageroch je interkvartilové rozpätie platov 731 eur a pri špecialistoch finančných trhov 700 eur.

Tabuľka 1: Interkvartilové rozpätie platov (IQR)

Zdroj: Platy.sk

Po dvoch rokoch praxe platové nároky stúpajú
Ľudia, ktorí pracujú na pozíciách vhodných pre matematikov, štatistikov alebo v príbuzných odboroch, zarábajú od nástupu do zamestnania viac ako priemerne zarábajú ľudia v slovenskom hospodárstve. Zároveň však zarábajú viac ako je priemerný zárobok ľudí so skončenou vysokou školou.

Pri dlhodobejšom sledovaní vývoja mediánu platov vidieť, že platové rozdiely v prospech pozícií pre matematikov a štatistikov rastú s odpracovanými rokmi praxe. Po roku až dvoch praxe začína rásť plat matematikov a štatistikov rýchlejšie ako je rast platov v ostatných dvoch skupinách.

Graf 3: Mediánu platov jednotlivých skupín zamestnancov podľa rokov praxe 

Zdroj: Platy.sk


Záujem o absolventov študijných odborov s aprobáciou matematiky a príbuzných odborov popisuje špeciálna analýza spoločnosti Profesia.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat