logo

Ľudia by namiesto benefitov chceli vidieť viac peňazí na výplatnej páske

27.12.2013

Privítali by ste, keby vám firma namiesto benefitov zvýšila plat o čiastku, ktorú vynaloží na benefit? Takmer tri štvrtiny ľudí odpovedali v prieskume Platy.sk na túto otázku kladne.

Niektorý z nefinančných benefitov ako sú mobilný telefón na súkromné účely, preplatenie vzdelávacích kurzov či dni dovolenky navyše dostáva od zamestnávateľa 69% ľudí. Zvyšná tretina môže o benefitoch nad rámec výplaty len snívať.

Väčšina z tých, čo niektorú z nepeňažných odmien dostávajú, by však radšej videla vyššiu sumu na výplatnej páske.

Kladne na otázku, či by privítali zvýšenie platu na úkor nefinančných benefitov odpovedala polovica respondentov. Ďalších 23% respondentov odpovedalo na otázku skôr áno. Rozhodné nie rušeniu benefitov na úkor vyššieho platu povedali v prieskume Platy.sk len 4% opýtaných.


Peniaze by najviac potešili v Prešovskom kraji

Kladne na otázku o vyššej mzde na úkor nefinančných benefitov odpovedali najčastejšie ľudia v Prešovskom kraji. Rozhodne by radšej dostali vyšší plat alebo radšej ako benefity by videlo vyššiu sumu na výplatnej páske až 84%. Iba 7% opýtaných v Prešovskom kraji oceňuje benefity viac ako vyšší plat.

Najatraktívnejšie sú nefinančné benefity pre zamestnancov v Bratislavskom kraji, kde iba 69% opýtaných povedala, že by ich vymenili za vyšší plat.



Benefity menej potešia ľudí s nižšou kvalifikáciou

Nefinančné benefity ľudia najviac ocenia, ak pracujú na pozíciách v nižšom a strednom manažmente. Za ich zrušenie a vyšší plat sa vyjadrilo 69% respondentov. Naopak najmenej si nefinančné benefity cenia ľudia, ktorí pracujú na pozíciách pomocných zamestancov, kde až 84% respondentov odpovedalo na otázku o ich zrušení kladne.



S rastúcim platom sú benefity viac cenené

Pridať na výplate by najradšej chceli ľudia, ktorí zarábajú najmenej. Platí nepriama úmera, že čím viac ľudia zarábajú, tým menej ich deklaruje, že by chceli vymeniť nefinančné benefity za vyššiu mzdu. Medzi najmenej zarábajúcimi ľuďmi by viac na výplatnej páske namiesto nefinančného benefitu privítalo až 84% respondentov. Naopak medzi ľuďmi, ktorí zarobia mesačne nad 1000 eur by nefinančné benefity za peniaze vymenilo len 64% respondentov.



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat