logo

Firmy kvôli hospodárskej kríze vyplatili menej odmien

13.2.2009

Podľa internetového prieskumu platov www.merces.sk priemerná hrubá mzda na Slovensku za posledný rok stúpla o 6 percent. Podiel ľudí s trinástym platom oproti minuloročnému januáru klesol z 28 na 23 percent. Tých, ktorí dostali koncoročnú odmenu, je ešte o jedno percento menej. Na obmedzovanie výdavkov spoločností v januári 2009 poukazuje aj pohľad na poskytovanie nefinančných benefitov.

Podľa prieskumu www.merces.sk sa priemerný hrubý mesačný plat na Slovensku v januári medziročne zvýšil o 6 percent na 811 eur. Trináste platy stúpli v priemere o 11 percent na 763 eur, výška vyplácaných odmien podrástla len o 5 percent na 1 058 eur.

Firmy sú pri vyplácaní odmien opatrnejšie
Hospodárska kríza spôsobila, že oproti minuloročnému januáru klesol podiel zamestnancov, ktorí dostávajú finančné benefity. Kým v januári 2008 uviedlo 13.plat 28 percent respondentov, v tomto roku ich bolo len 23 percent. Ešte väčší pokles bol zaznamenaný pri podiele zamestnancov, ktorým spoločnosti vyplatili odmenu. Pred rokom dostalo tento dobrovoľný benefit o 7 percent viac respondentov ako v januári 2009. „Prvýkrát od spustenia prieskumu v auguste 2007 je podiel ľudí s 13. platom vyšší ako podiel zamestnancov s odmenami. Firmy od januára 2009 obmedzili vyplácanie nepovinných zložiek mzdy“, dopĺňa  Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu www.merces.sk.


Podľa prieskumu www.merces.sk bol nárast odmien medzi decembrom 2007 až januárom 2008 podstatne vyšší ako na prelome rokov 2008-2009. Pred rokom stúpli odmeny o 14 percent, medzi decembrom 2008 a januárom 2009 bol nárast odmien len štvorpercentný. „Firmy majú v čase hospodárskej krízy menej peňazí na odmeňovanie zamestnancov a pri ich rozdeľovaní sú podstatne opatrnejšie“, vysvetľuje situáciu Dravecký.

Šetrenie v čase krízy sa týka aj poskytovania nefinančných benefitov
Z analýzy dát vyplynulo, že príspevok spoločnosti na dôchodkové sporenie je benefit, ktorý za posledný rok najvýraznejšie stratil podporu zamestnávateľov. Začiatkom roku 2009 ho uviedlo o 4 percenta menej respondentov, ako tomu bolo v januári 2008. Znížený podiel benefitov bol zaznamenaný aj pri vzdelávaní zamestnancov (o 3%), firemných akciách, poskytovaní nápojov na pracovisku zadarmo a preplácaní športových a kultúrnych aktivít (všetko o 2%).

Veľké zahraničné spoločnosti zvyšovali platy najmenej
Priemerné platy na Slovensku rástli rôzne podľa vlastníctva spoločnosti. Kým pri zahraničných firmách bol rast len päť percentný, pri domácich súkromných spoločnostiach dosiahol až 10 percent. Ďalšia analýza ukázala, že platy zvyšovali hlavne v malých spoločnostiach do 20 zamestnancov, kde bol zaznamenaný 10 percentný nárast. Naopak, veľké firmy s počtom zamestnancov 251 – 1000, ktorí pociťujú finančnú krízu najviac, zvyšovali plat len o 3 percentá.



Internetový prieskum platov www.merces.sk umožňuje návštevníkom porovnávať svoj plat s ľuďmi, ktorí pracujú na rovnakej pozícii ako oni, pričom sa do úvahy berie aj miesto výkonu práce, prax na pozícii, pohlavie a ďalšie dôležité kritéria pre relevantné porovnanie. Na základe vyše 180 tisíc zozbieraných dotazníkov o platoch a jeho zložkách je možné analyzovať vývoj priemerného platu či trendy v poskytovaní 13. platov, odmien a nefinančných benefitov od augusta 2007.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat