logo

Fica by volili skôr starší ľudia s nižším platom, Kisku stredná trieda

10.3.2014

Podľa respondentov portálu Platy.sk by do druhého kola volieb postúpil Andrej Kiska s Radoslavom Procházkom.


Favorit volieb, Róbert Fico, by sa umiestnil až na štvrtom mieste.

Respondenti portálu Platy.sk odpovedali od 5.2. do 7.3. 2014 na otázku Koho by ste volili za prezidenta Slovenskej republiky, ak by sa voľby konali najbližší víkend? Do hlasovania sa zapojilo 2400 respondentov. Sme si vedomí toho, že prieskum preferencií prezidentských kandidátov nie je reprezentatívny, sčasti pokrýva preferencie internetovej populácie na Slovensku. Zber dát nám ale umožnil sledovať podporu kandidátov z pohľadu základných demokrafických údajov, čo umožňuje bližšie spoznať preferencie jednotlivých skupín voličov. Ako jediní na Slovensku máme taktiež možnosť analyzovať podporu kandidátov z pohľadu zárobkov voličov.

Víťazom sa stáva Andrej Kiska

Najväčšiu podporu, 41%, získal Andrej Kiska. Jeho prenasledovateľ, Radoslav Procházka, získal podporu 16% návštevníkov portálu Platy.sk. Na treťom mieste sa umiestnil s podporou 14% Milan Kňažko a na štvrtom mieste s podporou 10% sa umiestnil Róbert Fico. Najnižšiu podporu zo všetkých kandidátov získali u respondentov Platy.sk Stanislav Martinčko a Jozef Behýl.

Ženy majú mierne iné preferencie ako muži. Favoritom je aj pre ne Andrej Kiska, no vyhral by s väčším náskokom, lebo ho podporuje až 44% žien a len 38% mužov. Do druhého kola volieb by v prípade hlasovania mužov postúpil Milan Kňažko, no v prípade žien Radoslav Procházka. 

Z regionálneho hľadiska je pre respondentov Platy.sk v každom kraji favoritom Andrej Kiska. Do druhého kola volieb by  Banskobystrickom, Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji postúpil Radoslav Procházka, v Košickom  a Trnavskom kraji by to bol Milan Kňažko.  V Nitrianskom a Prešovskom kraji by o post hlavy štátu zabojoval Róbert Fico.

Z pohľadu vzdelania má Andrej Kiska výraznú podporu u ľudí s maturitným vzdelaním, no s prehľadom by do druhého kola postúpil aj u ľudí s vyučením a s vysokoškolským diplomom.

Ak by vo voľbách hlasovali len ľudia so základnou školou, do druhého kola by postúpil Radoslav Procházka a Róbert Fico, ktorých podpora je u voličov s ukončeným základným vzdelaním veľmi podobná (25%).


Preferencie podľa zárobkov voličov

Andreja Kisku podporujú ľudia bez ohľadu na to, koľko zarábajú a pre ľudí všetkých platových rozpätiach by do druhého kola postúpil z prvého miesta. Andrej Kiska má najvyššiu podporu u ľudí, ktorých mesačný zárobok je medzi 1100-1299 €.

Všetci respondenti so zárobkom nad 900€ by do druhého kola volieb posunuli Radoslava Procházku. Ľudia s platom 700-899 € by do druhého kola volieb dostali Milana Kňažka a podľa prieskumu Platy.sk by zamestnanci s platom pod 499 € do druhého kola prezidentských volieb posunuli Róberta Fica.

Zaujímavosťou je, že u ľudí s najvyššími platmi, nad 1900 € mesačne, sa súčasný premiér nedostal ani do top5 kandidátov, keďže ho predbehla aj Helena Mezenská či Gyula Bárdos.

Zdroj: Platy.sk



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat