logo

Ešte raz k minimálnej mzde. Ako na ňu idú Nemci?

30.10.2013

V Nemecku sa rozprúdila debata o minimálnej mzde. Tú majú stanovenú len pre niektoré odvetvia, ale uvažujú nad plošnšým zavedením v celej krajine.

V súčasnosti sa v Nemecku ešte viac ako v predchádzajúcich rokoch debatuje, či zaviesť plosšnú minimálnu mzdu a v akej výške. Váha sa hlavne preto, lebo sú obavy o dopadoch zavedenia takto plošnej minimálnej mzdy na zamestnanosť, či teda neohrozí pracovné miesta a ľudia by tak skončili na úradoch práce. Tým by sa zvýšila miera nezamestnanosti, ktorá je v Nemecku veľmi priaznivá (6,9%).

V Nemecku existuje plošná minimálna mzda len pre isté odvetvia a týka sa hlavne manuálnych prác. Dokonca sa odlišuje nie len medzi povolaniami, ale medzi regiónmi. Podľa týždenníka Trend zarába skúsený maliar na západe minimálnu mzdu 12,15€, jeho kolega z východu len 9,90€. Vo veobecnosti sa dá povedať, že minimálne hodinové mzdy sa v Nemecku pohybujú od 7€ do 13,70€. Najvyššiu minimálny mzdu zarábajú zamestnanci v stavebníctve.

Pre Nemcov by sa podla M. Fratzschera z berlínkseho inšitútu DIW (Nemecký inštutút pre hospodársky výskum) malo inšpirovať Veľkou Britániou. Briti stanovili minimálnu mzdy v roku 1999 a išli na to týmto spôsobom: Spravili si rebríček všetkých platov a pozreli sa na na to, koľko zarábajú ľudia uprestred rebríčka (tzv. stredný plat alebo medián). Zavedená minimálna mzda bola vo výške 46% spomínaného mediánu, čo predstavovalo 3,66 libier na hodinu. V súčasnosti je v Británii minimálna mzda na úrovni 6,31 libier na hodinu, no odlišuje sa podľa veku. Mladí Briti vo veku 18-20 rokov zarábajú minimálne 5,03 libier. Prečo práve 46% stredného platu? Organizácie MMF a OECD tvrdia, že minimálna mzda nemusí škodiť tvorbe pracovných miest, ak je stanovená vo výšje 30-40 percent mediánu mzdy v hospodárstve. Britská vláda bola o niečo štedrejšia.

Ak si zoberieme medián Nemecka (podľa týždenníka Der Spiegel je vo výške 9,62 eura), navrhovaná hodinová mzda by bola vo výške až 88 percent. A ako je na tom Slovensko? Medián slovenských zárobkov je 784€. Od januára 2014 sa zvýši minimálna mzda na 352€, čo je takmer 45% mediánu. Tento pomer teda nie je príliš ďaleko od odporúčaní medzinárodných inštitúcii, no medziročný rast minimálnej mzdy na Slovensku je oveľa prudší ako rast mediánu mzdy. Tak ako v Nemecku, aj na Slovensku by sa mohli kompetentní zamyslieť, či má byť minimálna mzda rovnaká pre absolventa strednej školy v Medzilaborciach a skúseného odborníka v Bratislave. Možno práve odlíšenie minimálnej mzdy podľa veku a regiónu (alebo aspoň odvetvia) by umožnilo zamestnať ľudí tam, kde ja vysoká miera nezamestnanosti. To by sa ale, pravda, muselo oplatiť pracovať a nie poberať rôzne dávky, ktoré pracovať za minimálnu mzdu veľmi nemotivujú. 


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat