logo

Čaká nás najvýraznejšie zvyšovanie minimálnej mzdy od prijatia eura

16.10.2014

Vláda rozhodla, že minimálna mzda porastie na 380€. Predstavuje to jej 8% nárast oproti minulému roku.

Každý, kto vstupuje na trh práce, má jednu istotu - nemôže zarábať menej ako stanovená minimálna mzda. Na jej výške by sa mali zhodnúť zástupcovia zamestnávateľov, zamestnancov a Vláda SR. Zhoda medzi nimi sa však rodí ťažko, preto (takmer) vždy o výške minimálnej mzdy napokon rozhodne v súlade so zákonom Vláda SR. Tak sa udialo aj v tomto roku, kedy zamestnávatelia trvali na zamrazení minimálnej mzdy na súčasnej úrovni 352 € a odborári požadovali jej zvyšenie na 400 €. Vláda stanovila minimálnu mzdy pre rok 2015 vo výške 380 €. To znamená, že ak pracujete 40 hodín tyždenne, vaša mzda nemôže byť nižšia ako 380 € v hrubom. Pre menšie pracovné úvazky sa vypočítava minimálna mzda alikvotne.

Toto zvyšenie minimálnej mzdy je najvyššie od prijatia eura. Je dvakrát vyššie ako tomu bolo v minulom roku napriek tomu, že priemerná mzda podľa údajov za prvý polrok 2014 rastie menším tempom ako tomu bolo v minulých rokoch (+1,8%).


Zdroj: Štatistický úrad SR

Najväčší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou pracuje v Prešovskoom kraji

Všetci vieme, že priemerná mzda je v Bratislavskom kraji oveľa vyššia ako napríklad v Prešovskom kraji. Súvisí to s tým, že v okolí hlavného mesta sídlia veľké spoločnosti z bohatých odvetví (IT, telekom, bankovníctvo, energetika a pod.), častokrát so zahraničným vlastníkom. Taktiež je v tomto kraji veľký podiel zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním, čo dvíha ich cenu na trhu práce. Minimálna mzda však platí všade rovnaká - od Medzilaboriec po Bratislavu, všade budú musieť zamestnávatelia za nekvalifikovanú prácu odmeňovať zamestnancov sumou 380€ v hrubom. Pre porovnanie, dvojizbovbý byt má úplne inú hodnotu v Sobranciach a inú v Bratislave, čo súvisí s kúpnou silou obyvateľstva. Na druhej strane, hodnotu práce pomocného zamestnanca určil štát minimálnou mzdou a je všade rovnaká. Ak niekto zarába minimálnu mzdu v Prešovskom kraji, získa podľa prepočtov z Platy.sk až 52% priemerného platu v tomto kraji. V Bratislavskom kraji je to však len 32% priemeru.


Zdroj: Platy.sk

Predchádzajúci graf ukazuje, aký podiel zamestnancov v jednotlivých krajoch zarába menej ako 400€ a sú teda na hranici minimálnej mzdy. Jednoznačne vidíme, že najviac je takýchto zamestnancov v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Minimálna mzda sa dotkne aj kvalifikovaných zamestnancov

Debata okolo minimálnej mzdy však nie je len o nekvalifikovaných zamestnancoch. Podľa paragrafu 120 Zákonníka práce sa toto nariadenie Vlády týka aj kvalifikovaných zamestnancov. Zákonník práce totiž určuje minimálne mzdové koeficienty pre príslučný stupeň náročnosti pracovných miest.


Čo to znamená? Pracovné miesta s charakterom pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných pokynov a postupov, sú zaradené do prvého stupňa a od januára 2015 im prináleží minimálny plat 380€. Na druhej strane, práca, kde sa využaduje tvorivé riešenie úloh neobvyklým spôsobom s nešpecifikovanými výstupmi s vysokou mierou zodpovednosti za škody s najširšími spoločenskými dôsledkami a podobne patria do stupňa 6 s minimálnym platom 760€. Presné definície stupňov náročnosti práce nájdete v prílohe č. 1 Zákonníka práce.

Viac ako polovica upratovačiek spracuje za minimálnu mzdu

Najäčšíi podiel ľudí so mzdou, ktorá sa približuje minimálnej, teda pod 400 eur mesačne, pracuje v odvetvi reštaurácie, bary, jedalne (12%). Viac ako desať percent zamestnancov s minimálnou mzdou je aj v odvetviach textilná, odevná, kožiarska výroba a poštové služby. 


Zdroj: Platy.sk

Pri pohľade na konkrétne pozície, najväčší podiel ľudí so mzdou do 400 eur pracuje na ako upratovačka, opatrovateľ, chyžná a pod..


Zdroj: Platy.sk


Porovnajte si plat s ostatnými



Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat