logo

Absolventi stredných škôl najviac zarobili v IT a financiách

9.6.2011

Priemerný plat absolventov stredných škôl s maturitou bol minulý rok 559 eur, čo je o 29% menej ako zarobili vysokoškolskí absolventi s priemerným platom 788 eur. Najvyššie platy mali stredoškolskí absolventi v oblasti IT, financií a reklamy. Tieto zistenia vyplynuli z platového prieskumu Platy.sk.

Priemerné platy absolventov v roku 2010


Zdroj: Platy.sk

Najvyššie platy mali stredoškoláci v oblasti IT,  finančného poradenstva, reklame a PR

Priemerný plat absolventov stredných škôl s maturitou v oblasti IT bol minulý rok na úrovni 858 eur. Ďalšími najlepšie platenými oblasťami bolo finančné poradenstvo, reklama a PR, bankovníctvo. V týchto oblastiach sa priemerné platy pohybovali od 698 do 712 eur.

Pracovné oblasti s najvyššími platmi absolventov stredných škôl s maturitou


Zdroj: Platy.sk

Cestovný ruch, zdravotníctvo a  štátna správa ponúkli absolventom najnižšie platy

Absolventi stredných škôl s maturitou najmenej zarábali v cestovnom ruchu, zdravotníctve a štátnej správe. Tu sa platy pohybovali od 502 eur v stravovacích zariadeniach, 506 v zdravotníctve a po 519  eur v ubytovacích zariadeniach. V týchto oblastiach dostali absolventi menej ako je celoslovenský priemerný plat absolventov stredných škôl.

Pracovné oblasti s najnižšími platmi absolventov stredných škôl s maturitou


Zdroj: Platy.sk

Vo farmácií sú najväčšie rozdiely v platoch medzi vysokoškolskými a stredoškolskými absolventmi

Vysokoškolskí absolventi zarobili vo farmácii 1 025 eur, čo je o 55% viac ako absolventi so strednou školou, ktorých priemerný plat bol na úrovni 660 eur. Približne o 30% viac zarobili vysokoškoláci v oblasti telekomunikácií, účtovníctva a audítorstva. Najmenšie platové rozdiely medzi absolventmi vysokých a stredných škôl boli v IT, školstve a reklame a PR.

Porovnanie platov absolventov vysokých a stredných škôl podľa pracovných oblastí


Zdroj: Platy.sk

 „Výrazný rozdiel platov medzi absolventmi stredných a vysokých škôl vo farmácii je spôsobený štruktúrou stredoškolských a vysokoškolských pozícií. Práca vysokoškolsky vzdelaných absolventov  ma pre spoločnosti oveľa vyššiu pridanú hodnotu. V oblasti IT, kde bol rozdiel v platoch najmenší, sa zase potvrdilo, že ak vie mladý človek programovať, nezáleží na tom, či má vysokoškolské vzdelanie alebo nie, dôležitejšie sú jeho zručnosti", dodáva Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu Platy.sk.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat